AJB DOC
27

Iskusni dokumentaristi mladim autorima iz BiH i regije prenose svoja iskustva

Piše: E. Lj.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
AJB DOC Film Festival je u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom organizovao trening za mlade autore, nezavisne produkcije i studente iz regije, kao i novinare koji rade na dokumentarnim filmovima iz oblasti istraživačkog novinarstva.

Razgovarali smo s voditeljima treninga Giovannijem Ullerijem i Ekijem Rrahmanijem koji su nam rekli da ovaj trening nije klasično predavanje, već razmjena znanja i iskustava.

"Mi nismo predavači, već autori. Pokušavamo mladim ljudima prenijeti naše iskustvo, to je razlog zbog kojeg smo ovdje", rekao nam je Rahmani.

Ističući važnost treninga koji se održava u sklopu AJB DOC Film Festivala Ulleri nam je rekao da je to odličan način da ohrabre mlade autore da uzmu kameru u ruke, izađu i ispričaju priče koje su važne.

"To je veoma važno, naročito u eri lažnih vijesti i propagande. Dosta je reality emisija i programa. Ovakvi festivali su važni, jer prikazuju filmove koji prenose ljudske priče i koji su edukativnog karaktera. Kada dođete na projekciju s jednom percepcijom, a odete s drugom i pri tom postavljate pitanja ja znam da sam uspio", rekao je Ulleri.

Dodao je kako je ovaj festival veoma važan za autore koji snimaju dokumentarne filmove.

"Ovo nije samo prilika da film pokažete publici, već i prilika da razmijenite iskustva, vidite šta rade ljudi u drugim zemljama i budete konkurentniji. Svaka čast Al jazeeri Balkans", rekao je.

Sandra Gjorgieva, koja je na trening stigla iz Makedonije, rekla nam je da joj kao mladoj autorici ovakva predavanja mnogo znače-

"Predavači imaju mnogo iskustva koje znaju prenijeti. Mnogo su dobri u onome što rade i sretna sam što imam priliku naučiti nešto novo i usavršiti svoje znanje. Ja sam i ranije pohađala slične radionice i to mi je mnogo koristilo", rekla je Gjorgieva.

Na radionici učestvuju mladi autori iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije koji imaju priliku saznati više o izazovima istraživačkog novinarstva, snimanju dokumentarnih filmova s aktuelnim temama, istraživanju i priprema, budžetiranju, standardnim produkcijskim procedurama i dokumentaciji, ugovorima, kritičkom razmišljanju, opasnim situacijama, tajnom snimanju, pripremanju sagovornika, kreativnom procesu, objektivnosti, odgovornosti, prezentaciji projekta... Oni će po završetku radionice dobiti certifikat Al Jazeera Media Institutea.