Totalscifionline.com
0

"Isijavanje" najstrašniji horor svih vremena

Sarajevo-x.com
Web stranica Totalscifionline.com proglasila je filmski klasik reditelja Stanleyja Kubricka "The Shining" (Isijavanje) najstrašnijim filmova iz žanra horora.

Sa Jackom Nicholsonom u glavnoj ulozi, ovaj horor je ubjedljivo potukao jaku konkurenciju koju su između ostalih činili i film "Rosemary's Baby" reditelja Romana Polanskog te britansko kultno ostvarenje "The Wicker Man". Ostali horori koji se našli na listi deset najboljih su "Psycho", "Jaws" i "Texas Chainsaw Massacre".

Film "The Shining", snimljen prema istoimenom romanu Stephana Kinga, govori o poremećenom piscu koji namjerava da pobije članove svoje porodice u hotelu izoliranom od svijeta. Nakon što je prvi put prikazan 1980. godine , njegova popularnost je iz godine u godinu rasla, što ga je kasnije svrstalo u grupu neprevaziđenih ostvarenja iz filmske umjetnosti.

"I nakon skoro 30 godina, ovaj film je ostao jedinstvena studija o izolaciji, ludilu i paranoji. Prizori straha i sjajna gluma Jacka Nicholsona garancija su da gledatelji nakon filma noćima neće moći spavati", kaže Matt McAllister, urednik web stranice.

Scena u kojoj glavni lik sjekirom rasječe vrata, progura glavu kroz njih i vikne "Heeeere's Johnny" smatra se kultnim trenutkom u historiji horor filmova.

Vezani članci