"Američka verzija netačna"
3

Iran snima svoju verziju filma Argo

Klix.ba
Američki Argo režirao je Ben Affleck
Američki Argo režirao je Ben Affleck
Iranska vlada je obećala da će snimiti svoju verziju događaja opisanih u političkom trileru "Argo", koji je baziran na istinitoj priči o CIA-inoj operaciji spašavanja šest američkih diplomata iz Teherana, glavnog grada Irana, tokom talačke krize 1979. godine.

Iranski režiser Ataollah Salmanian je rekao da će njegov film biti nazvan "The General Staff" te da će njegovo snimanje finansirati iranska vlada.

"Film će biti svojevrstan odgovor na historijski netačan film 'Argo'. Radnja filma će se fokusirati na 20 američkih talaca koje su revolucionari uspjeli prebaciti do Sjedinjenih Američkih Država", kazao je Salmanian.

"Argo", koji je režirao Ben Affleck, je zabranjen u Iranu, jer tamošnja vlada tvrdi da nosi anti-iransku poruku u sebi. Iranski ministar kulture ga je opisao kao uvredljiv čin motivisan zlim namjerama, prenosi AFP.

Prema riječima iranskog režisera, novi film će biti baziran na pričama svjedoka ovih kontroverznih događaja. Snimanje filma će početi naredne godine.

U međuvremenu je "Argo" dobio sedam nominacija za Oscara. Radnja filma prati šest američkih diplomata koji se kriju u kući kanadskog ambasadora nakon što početkom Islamske revolucije Iranci napadaju američku ambasadu i kao taoce uzimaju 52 Amerikanca. CIA uspijeva da ih izvede iz zemlje nakon što uvjeri lokalne vlasti da su oni kanadska filmska ekipa koja je u Iranu snimala film.