Zlatni kipić za "A Separation"
0

Iran: Dobili smo Oscara, pobijedili smo Izrael

Sarajevo-x.com
Iranska državna televizija je objavila da je uručivanje Oscara Asgharu Farhadiju iz Irana za najbolji strani film "A Separation", pobjeda nad Izraelom.

Iranski državni mediji se utrkuju da Oscar proglase nacionalnom pobjedom nad neprijateljima Izraelom, jer je i izraelski film "Footnote" bio nominovan za najbolji strani film.

Iranska državna televizija je objavila je da je iranski film pobijedio film koji je kreirao cionistički režim, aludirajući na "Footnote" koji je također bio u kategoriji za najbolje strano ostvarenje. "A Separation" je osvojio nekoliko svjetskih i domaćih nagrada.

Iran inače ima uspješnu filmsku industriju i mediji se trude prikazati taj domen kulture kao nacionalni ponos i upjeh, ali se zvaničnici Irana često izruguju stranim i međunarodnim priznanjima koje njihovi umjetnici dobijaju.

Zbog strogog stava i grubih prijetnji, nekoliko umjetnika je napustilo Iran, a mnogo ljudi je bilo uznemireno zbog tematike filma koji je osvojio Oscara. "A Separation" prikazivanjem para koji se razvodi, govori o rodnoj nejednakosti i problemima u porodici, prenosi Fox News.