Film/TV
67

"Interstellar" očarao publiku širom svijeta, već zaradio više od 300 miliona dolara

Klix.ba
Hit Christophera Nolana "Interstellar" je u kinima širom svijeta proteklog vikenda zaradio više od 300 miliona dolara.

Samo na kineskom box officeu ova intergalaktička epopeja odnijela je 42 miliona dolara, što predstavlja najbolji Nolanov i Warner Brosov start u toj zemlji.

Ovo je veliki uspjeh s obzirom na to da Interstellar nije u 3D-u, formatu američkih filmova koji najčešće dobijaju dozvolu za ulazak na tržište Kine, piše Variety.

Dvije sedmice nakon pojavljivanja na tržištu, odiseja u svemiru na svom računu ima ukupno 321,9 miliona dolara, od čega u Koreji 15,8 miliona, u Velikoj Britaniji šest miliona, a u Rusiji 5,3 miliona dolara.

Dodajmo i to da sljedećeg vikenda film dolazi u Japan, jedno od glavnih tržišta.

Naučnofantastični projekt u kojem glume Matthew McConaughey i Anne Hathaway je koštao 165 miliona dolara.

Disneyev animirani film "Big Hero 6" je zaradio 11,9 miliona dolara u 23 zemlje. Najbolje je prošao u Meksiku, gdje je na otvaranju donio 4,8 miliona. Globalno je zaradio 148,3 miliona, što je bilo dovoljno da se pozicionira na drugo mjesto svjetske liste.

Kineska publika je imala priliku vidjeti i "Penguins of Madagascar" u produkciji DreamWorks Animationa. Američka publika vidjet će ovaj animirani film tek 26. novembra. U Kini je završio na drugoj poziciji sa 11,3 miliona dolara.

Dva nastavka su se utrkivala za četvrto i peto mjesto: "Dumb and Dumber To" i "Don't Go Breaking My Heart 2", a oba su u inozemstvu zaradila oko devet miliona.

"Dumb and Dumber To" je imao veliku naklonost publike u Njemačkoj, Španiji, Austriji i Švicarskoj, a sljedećih sedmica očekuje ga publika u Velikoj Britaniji, Irskoj, Novom Zelandu i Australiji.

"Don't Go Breaking My Heart 2" je romantična komedija nastala u produkciji Hong Konga i Kine, a debitovala je na Dan samaca, što je neka vrsta Valentinova za samce.