Podrška za snimanje
59

Ines Ezgeta je za projekt "Kakva braća - takav kafić" dobila SmartDoc nagradu

I. S.
Uz projekcije AJB DOC Film Festivala, održanog od 8. do 12. septembra, upriličen je trodnevni trening "Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom" pod vodstvom Farisa Bajrića, Al Jazeerinog videonovinara.

Po isteku roka predviđenog za razradu ideja učesnika koji se takmiče za SmartDoc nagradu i realizaciju projekta te prikazivanje na narednom izdanju festivala, došlo je vrijeme za proglašenje pobjednika.

Od pristiglih projekata bilo je mnogo zanimljivih i dobrih priča zbog čega žiri  nije imao lagan zadatak, međutim, posebno se izdvojio projekat Ines Ezgete, koji je i nagrađen.

"Polazeći od prezentacije ideje, entuzijastičnog pristupa i povjerenja da će u radnom procesu autorica otkriti i dublje slojeve priče o odnosu dvojice braće, njihove posebnosti, ali i društva u kojem kockarnice zauzimaju mjesta tradicionalne urbane kulture, ovogodišnja prva nagrada SmartDoc dodjeljuje se projektu Ines Ezgeta "Kakva braća - takav kafić'", rečeno je u odluci organizatora.

Ines Ezgeta, autorica najbolje ideje, dobitnica je novčane nagrade od 1.500 eura, mobilnog telefona Samsung S 23 Ultra, koji dodjeljuju sponzori Samsung i Domod te mentorske podrške u procesu snimanja. Planirano je i prikazivanje snimljenog dokumentarnog filma na narednom izdanju AJB DOC Film Festivala.

Upitana za komentar povodom osvajanja nagrade, Ines Ezgeta je kazala:

"Nagrada za mene osim instrumentalne podrške za realizaciju filma predstavlja i ohrabrenje za dalje bavljenje dokumentarnim filmom. Drago mi je da postoji ovakva inicijativa koja podstiče DIY filmsko stvaralaštvo u regionu, budući da je ostvarivanje institucionalne podrške za realizaciju filmova dostižno, ali sporo. Nadam se da će biti još više ovakvih inicijativa u budućnosti koje akcenat stavljaju na alternative koje su nam svima dostupne."

"Snimljeni dokumentarni film dobit će i mogućnost prikazivanja na sljedećem izdanju AJB DOC Film Festivala u okviru selekcije SmartDoc, a osim nagrađenog projekta, pružit ćemo podršku autorima još nekoliko projekata koji su učestvovali na treningu, da realizuju svoje ideje, snime kratke dokumentarne filmove i prikažu ih na narednom izdanju AJB DOC-a", saopćili su organizatori.

Trening "Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom" za mlade autore na AJB DOC Film Festivalu osmišljen je kako bi dao pregled načina na koji se mogu baviti sadržajem, koristeći mobilni telefon pri snimanju dokumentarnog filma, nakon čega učesnici imaju rok za razradu vlastite ideje koja se takmiči za SmartDoc nagradu i realizaciju projekta te prikazivanje filma na narednom izdanju festivala.