Film/TV
0

Indijki Miri Nair ponuđena režija petog nastavka Harryja Pottera

NINA
Indijskoj rediteljici Miri Nair, čija je obrada Thackerayevog “Sajma taštine” upravo počela igrati u kinima, ponuđeno je da režira peti nastavak sage o tinejdžerskom čarobnjaku "Harry Potter i velered feniksa", javlja Glas Amerike.

Rediteljica Nair je kazala da se još nije odlučila, dodavši da će joj u odluci pomoći mišljenje njenog 12-godišnjeg sina, s kojim je zajedno pogledala i pročitala sve filmove i knjige o Harryju Potteru.

Inače, rediteljsko mjesto u filmovima o Harryju Potteru jednako je promjenjivo kao i mjesto nastavnika “odbrane od crne magije” u školi Hogwarts. Prva dva filma režirao je Chris Columbus, uz vrlo mlačan prijam kritike, ali sjajne rezultate na blagajnama kina: 317 miliona dolara za prvi, te 261 miliona dolara za drugi film.

Treći nastavak, ovogodišnji "Harry Potter i zatvorenik Azkabana", povjeren je meksičkom redatelju Alfonsu Cuaronu. Njegova mračnija vizija i hrabrija režija kritičarima se jako svidjela, ali finansijski nije ponovila uspjehe prva dva – “samo” 247 miliona dolara.

Britanski reditelj Mike Newell režira četvrti nastavak, "Harry Potter i vatreni kalež", koji će se pojaviti u kinima u junu sljedeće godine.