Film/TV
208

In the spotlight: Predstavljamo trailer kratkog filma inspirisanog uspjehom košarkaških kadeta BiH

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Grupa mladih umjetnika iz Zenice nakon tri mjeseca vrijednog rada večeras premijerno na portalu Klix.ba predstavlja trailer za film "In the spotlight" koji govori o uspjehu kadetske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine kao motivaciji u borbi protiv droge.

Kadetska reprezentacija prije nešto više od četiri mjeseca osvojila je naslov evropskog prvaka u košarci, a svoj kvalitet su potvrdili i na 15. izboru najboljeg sportiste i sportiskinje BiH u 2015. godini u organizaciji Nezavisnih novina i BHRT-a, gdje su izabrani za najbolju ekipu, a selektor te ekipe Josip Pandža izabran je za najboljeg trenera u 2015. godini.

U razgovoru za Klix.ba izvršni producent filma "In the spotlight" Elmedin Mehić je kazao da je tim mladih ljudi na ideju došao nakon što je pobjeda kadetskih reprezentativaca BiH nakon nekoliko dana pala u drugi plan zbog velike akcije hapšenja na području ZDK.

"Nekoliko dana poslije velikog slavlja kadetskih reprezentativaca i navijača ispred Vječne vatre u Sarajevu, u opsežnoj akciji MUP-a ZDK na području Visokog uhapšeno je više mlađih osoba, a jedan od komentara na vijest o tome je bio da su upravo oni mogli biti košarkaši. Okupili smo ekipu koja je izrazila želju da na ovaj način obilježi uspjeh košarkaša, ali i predstavimo borbu protiv droge. Naš alat u toj borbi tada, ali evo i danas kada su košarkaši izabrani za najbolju ekipu u 2015. godini, je sport i košarka i nadam se da će film upravo to prikazati na pravi način", izjavio je Mehić za Klix.ba.

Veliki doprinos filmu svojim učešćem dao je i selektor kadetske reprezentacije Bosne i Hercegovine Josip Pandža koji je bio u ulozi trenera glumcu Dječije omladinske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Harunu Skenderu.

"Velika nam je čast bila i zadovoljstvo što je Pandža pristao da bude dio ovog projekta, a veliku zahvalnost dugujemo i direktoru JP za održavanje sportskih objekata Feđi Jovanoviću koji nam je ustupio Gradsku arenu za snimanje glavnog dijela našeg filma, kao i Bosanskom narodnom pozorištu na ustupljenoj tehničkoj opremi", dodaje Mehić.

Film je u posljednjoj fazi postprodukcije koju obavlja kamerman filma Dino Šehić, a režiju potpisuju Jasmin Pivić, Esmir Šabić i Elmedin Mehić. Zvanično predstavljanje kratkog filma planirano je do kraja godine.