Nova filmska sedmica
0

"Igre gladi" i "Loraks" na repertoaru Cinema Cityja

Sarajevo-x.com
Multiplex Cinema City ovogodišnju proljetnu sezonu počinje čak dvjema svjetskim premijerama i to najočekivanije filmske ekranizacije novog literarnog fenomena 21. stoljeća te nove urnebesne adaptacije klasične bajke, donosi sinhronizovanu verziju najvećeg animiranog hita godine te najavljuje svjetsku premijeru novog 3D spektala za 29. mart.

Program Cinema Cityja od 22. marta predvodi avanturistički spektakl "Igre gladi" (The Hunger Games). U pitanju je visokoprofilna filmska ekranizacija jednog od najvećih literarnih fenomena ovog vijeka, prvog dijela bestseller avanturističke trilogije američke književnice Suzanne Collins, koja je od prvobitne objave 2008. godine osvojila mlade čitatelje širom svijeta te prevedena na 28 svjetskih jezika i prodata u više od 5 miliona primjeraka u 36 zemalja.

Ekranizacija priče smještene u totalitaristički svijet budućnosti kojim hara reality show, gdje se tinejdžeri bore u beskrupuloznim gladijatorskim igrama, izazvala je ogromnu pažnju filmske javnosti, a sve prognoze govore da će ovaj film u Americi ostvariti otvaranje u rangu serijala "Sumrak" i "Harry Potter" sa više od 130 miliona dolara samo u prvom vikendu prikazivanja. Režiju ovog vrhunskog spektakla potpisuje sjajni američki scenarist i reditelj Gary Ross, a u naslovnim ulogama se pojavljuju Jennifer Lawrence i Josh Hutcherson te veterani Donald Sutherland, Stanley Tucci i Woody Harelson.

Radnja je smještena u mračnu budućnost, gdje svake godine u ruševinama nečega što su bile Sjedinjene Države, iz 12 oblasti u glavni grad države Panem stižu po jedan dječak i jedna djevojčica da se takmiče u igrama gladi, koje se prenose na televiziji u cijeloj zemlji. Katniss Everdeen se dobrovoljno javlja umjesto svoje mlađe sestre i mora se osloniti na svoje oštre instinkte kako bi pobijedila ostale, koji se za ovu igru spremaju cijeli život...

U saradnji sa izdavačkom kućom Bybook Cinema City je u prvom vikendu prikazivanja filma pripremio i iznenađenje za sve gledatelje, nagradnu igru u okviru koje će svaki 100. posjetitelj na poklon dobiti knjigu "Igre gladi". Nagradna igra traje do isteka zaliha.

Sa druge strane, Cinema City 22. marta priprema pravu poslasticu za cijelu porodicu, svjetsku premijeru urnebesne fantazijske komedije "Ogledalce, Ogledalce" (Mirror, Mirror). U pitanju je najnovija filmska ekranizacija jedne od najpoznatijih bajki svih vremena, koju su napisala braća Grimm još početkom 19. stoljeća, a koja je u posljednjih 100 godina doživjela bezbrojne igrane, animirane i TV adaptacije. Sjajni fimski vizionar Tarsem Singh je dlučio bezvremenskubajku na velikom ekranu ispričati na potpuno drugačiji i vrlo zabavan način u porodičnoj komediji u kojoj zlu kraljicu opsjednutu svojim izgledom oživljava najveća zvijezda Holjywooda i dobitnica Oscara Julia Roberts. Snjeguljicu igra mlada ljepotica Lily Collins, koju smo nedavno gledali u spektaklu "Svećenik", dok se u sporednim ulogama pojavljuju veteran komedije i Broadwaya Nathan Lane i junak serijala "Gospodar Prstenova" Sean Bean.

Zla kraljica opsjednuta svojom ljepotom na prevaru otima kontrolu nad kraljevstvom te pokušava ubiti Snjeguljicu koja ugrožava njen tron i titulu najljepše žene. Princeza uspijeva pobjeći te uz pomoć sedam sposobnih I odmetnutih patuljaka pokušava ponovo osvojiti ono što joj pripada po rođenju i tituli…

Cinema City će od 22. marta dodatno obradovati svoje najmlađe gledatelje početkom prikazivanja najvećeg animiranog hita godine "Loraks" u 3D sinhronizovanoj verziji, u kojoj su glasove glavnim likovima posudile hrvatske pop zvijezde Jelena Rozga i Jaques Houdek te Ivan Glowatsky, dok će za starije generacije gledatelja na repertoaru ostati i originalna titlovana verzija u 2D tehnologiji.

Već naredne sedmice, od 29. marta, Cinema City priprema novu svjetsku premijeru i to 3D avanturističkog spektakla "Bijes titana", nastavka blockbustera "Sukob Titana" iz 2010. godine. Tu će biti i nova urnebesna porodična komedija Adama Sandlera "Jack i Jill" te novi sjajni sinhronizovani animirani film "Pupijeva avantura".

Cinema City još jednom podsjeća na uslugu telefonskih rezervacija na već dobro poznati broj telefona 033 567 267 svakim radnim danom od 10 do 13 sati. Sve informacije o aktuelnim i nadolazećim filmskim naslovima te svim uslugama multiplexa Cinema City svi zainteresovani mogu pronaći na filmskom portalu www.cinemacity.ba ili putem info telefona: 033 567 288.