Film/TV
0

I Rim dobija svoj filmski festival

FENA
Rim će od 13. do 21. oktobra predstaviti svoj prvi filmski festival - "Film - Međunarodni praznik u Rimu" - koji će, kako najavljuju organizatori, u potpunosti biti posvećen ostvarenjima sedme umjetnosti.

U okviru zvaničnog programa festivala, koji će otvoriti holivudska zvijezda Nicol Kidman, premijerno će biti prikazano 14 filmova.

"To nije samo festival, već i praznik, veliki događaj za sve one koji vole film, koji ga prave, koji ga prikazuju i koji o njemu govore", izjavili su organizatori.

Tokom sedam dana festivala bit će predpremijerno prikazano više ostvarenja među kojima su "Krzno" (Fur) Stevena Shainberga, "Napoleon i ja" italijanskog reditelja Paoloa Virchija i "The Namesake" indijske rediteljke Mire Nair.

U utrci za glavnu nagradu - "Zlatnu vučicu", koja podrazumijeva sumu od 200.000 eura, naći će se 14 filmova čija lista još nije zvanično objavljena.

Na festivalu će također biti dodijeljene i nagrade za najbolju mušku i najbolju žensku ulogu.

O tome će odlučivati 50-člani žiri na čelu sa čuvenim italijanskim rediteljem Ettoreom Scolom.

Predviđena je i specijalna nagrada za glumu koja će ove godine biti uručena glumcu škotskog porijekla Seanu Conneryju.

Premda organizatori Feste negiraju da žele konkurirati Veneciji i umanjiti značaj Mostre, najstarijeg filmskog festivala na svijetu, filmski kritičari smatraju da će rivalitet biti neizbježan i da će se dva grada otimati o filmove i zvijezde jer su datumi održavanja ovih manifestacija previše blizu.

Gradonačelnik Rima Walter Weltroni, jedan od glavnih pokretača ove inicijative, kaže da će Festa biti sasvim drugačija manifestacija od one na Lidu, više okrenuta običnim ljubiteljima filma nego venecijanski festival koji ima tradicionalno intelektualni pristup.