Film/TV
0

I bh. autori na reviji amaterskog filma u Zagrebu

FENA
Na ovogodišnjoj Reviji amaterskog filma (RAF), koja će se održavati od 29. marta do 4. aprila u Zagrebu, prikazat će se oko 200 amaterskih filmova iz Hrvatske, Srbije, BiH, Slovenije, Makedonije i Belgije, izvijestili su danas organizatori.

Tijekom revije predstavit će se legendarni hrvatski festival antifilma, Genre Film Festival (GEFF), koji je trajao od 1963. do 1970., a pokrenuo ga je Mihovil Pansini kao izraz otpora protiv konvencionalne kinematografije. U saradnji s Hrvatskim filmskim savezom, prikazat će se izbor ranih radova Želimira Žilnika, Toma Gotovca, Vladimira Peteka, Ante Babaje, Kreše Golika, Dušana Makavejeva i drugih sudionika tog festivala.

Osmi RAF, najveći festival amaterskog i neprofesijskog filma u tom dijelu Evrope, ove se godine održava u kinu "Grič".

Dio programa posvećen je filmašima koji su počeli na RAF-u, a danas im se filmovi prikazuju na velikim i međunarodnim festivalima (Petar Orešković, Max Hattler, Kristina Kumrić).

RAF bi se u narednim godinama, u saradnji s filmskim akademijama u regiji, uz amaterske, trebao više posvetiti niskobudžetnim filmovima mladih filmaša, najavljuju organizatori.

Pokrenut 2002. RAF je zamišljen kao program predstavljanja amaterskih filmova iz cijelog svijeta bez ikakve selekcije i mjesto susreta i druženja autora filmova koji se prikazuju.