Duel bivših supružnika
0

Hurt Locker vodi protiv Avatara sa 6:2

Sarajevo-x.com
Ove godine na prestižnim filmskim festivalima vodi se borba između dva filmska hita - toliko hvaljenog "Avatara" i veoma uspješnog "Hurt Lockera". Prvi je djelo Jamesa Camerona, režisera megapopularnog "Titanica", a drugi njegove bivše supruge Kathryn Bigelow.

"Avatar" je nakon dodjele nagrada Golden Globes u ovoj neobičnoj "utakmici" poveo sa 2:0, ali je "Hurt Locker" odgovorio na dodjeli priznanja BAFTA. Okrunivši se sa šest kipića, film o iračkom ratu prešao je u vodstvo 6:2, stekavši tako značajnu prednost uoči svojevrsnog finala, 7. marta, na dodjeli Oscara.

Činjenica da je u pitanju nadmetanje bivših supružnika dodatno je začinilo ovaj "duel", komentariše dopisnik BBC-a.

Osnovna razlika između ta dva filma je što je "Avatar" veliki, skupi, komercijalni uradak, dok je "Hurt Locker" jeftiniji i više predstavlja djelo rađeno srcem.

Pitanje je da li će Akademija zaista glasati protiv spektakularnog 3D hita koji predstavlja budućnost kinematografije. Generalno se osjeća da je film režiserke Bigelow odnio toliko nagrada zbog svoje tematike, a ne zbog kvaliteta.

U prošlosti su nagrade BAFTA bile djelimično pouzdan pokazatelj uspjeha na dodjeli Oscara. Bit će zanimljivo pratiti da li će prva žena koja je odnijela titulu najboljeg režisera na BAFTA-i postati i najbolja režiserka okićena Oscarom.