Film/TV
16

Hrvatska novinarka Ivana Nanut: SFF je razmazio publiku

Piše: Lejla Čolak
(Foto: Facebook)
Jedna od posjetiteljica 20. Sarajevo Film Festivala je i Ivana Nanut, novinarka hrvatske Nove TV i poznato lice s ekrana, koje se sjećamo iz svojevremeno popularne showbizz emisije Red Carpet u kojoj je imala priliku intervjuirati brojne hrvatske, ali i holivudske zvijezde.

Sa simpatičnom Ivanom smo imali priliku družiti se na jednoj od pauza između snimanja, a za portal Klix.ba govori o poslu novinara, iskustvima sa brojnim holivudskim zvijezdama sa kojima je imala priliku raditi intervjue, otkriva svoje dojmove o SFF-u i govori o Festivalu nekad i sad.

"Mislim da je ovo sedma godina kako pratim Sarajevo Film Festival i mogu reći da sam se u tom periodu promijenila više ja nego sam Festival. Davnih dana mi je bilo zabavno pohoditi sve partyje do 3-4 ujutro, a sad mi je sve to prestresno i idem spavati oko 12-1 da bih drugi dan mogla normalno funkcionirati i biti koncentrisana na posao s obzirom na to da šaljem materijal svaki dan", pojašnjava Ivana.

SFF je razmazio publiku

Na upit o tome kakvi su dojmovi sa jubilarnog SFF-a i crvenog tepiha ove godine, Ivana kaže:

"Organizatori festivala su malo razmazili publiku, novinare i ostale koji očekuju da ovdje trebaju doći zvijezde A lige. Ja mislim da su se oni sad profilirali na jedan festival koji ima odlične filmove, te da treba raditi na tome da uče publiku da gledaju takve filmove i da nije sve u blockbusterima", pojašnjava ona, te dodaje kako je njoj, primjerice, bilo izuzetno zadovoljstvo razgovarati sa Melissom Leo, oskarovkom za koju većina ljudi ne zna, a koja je jedna od najtalentiranijih glumica Hollywooda, koja u svojim godinama radi više no ikad.

"Meni su takve zvijezde uvijek puno draže nego primjerice neki George Clooney koji onda zasjeni čitav festival i sve se vrti oko njega", dodaje.

Prisjeća se svojih prvih novinarskih početaka kad je u pitanju showbizz, kada je još davnih dana radila u Glamour caffeu i sličnim entertainment emisijama na HRT-u, te prvih susreta sa filmskim festivalima.

"Moja sestra, koja trenutno završava filmsku režiju, oduvijek je voljela filmove, tako da me je pozvala da zajedno putujemo na različite filmske festivale, kako bih vidjela kako sve to izgleda. Ubrzo sam se zaljubila u takve festivale, nakon čega smo počele redovno putovati i raditi. Snimale bismo i intervjuirale brojna poznata lica naizmjenično, to je trajalo godinama, a ostalo je tako sve do danas", navodi.

Najveće zvijezde najugodnije za saradnju

Dugi niz godina i iskustva u novinarskom poslu donijelo je sa sobom brojna pozitivna, ali i negativna iskustva. To su uglavnom bile situacije kada na crvenom tepihu stoji predugo kako bi dobila samo dvije sekunde razgovora s nekom holivudskom zvijezdom, a ona samo prođe jer si "zadnji na redu, iz male si zemlje i nebitan si." Ipak, dodaje kako su je svojim skromnim i pristupačnim odnosom prema novinarima napozitivnije iznenadile tzv. velike zvijezde koje zarađuju po 20 miliona i više, te da su upravo oni najugodniji za saradnju.

"George Clooney, Brad Pitt, Tom Hanks... to su sve gospoda. Baš toliko koliko novca zarađuju, vidiš da toliko i vrijede. Svjesni su toga da ih svi mi tu čekamo, da smo tu zbog njih i uvijek će naći vremena da razgovaraju s novinarima", kaže Ivana.

Na pitanje o tome šta je to što jedan dobar novinar mora da ima, kaže da je problem u našem brzom svijetu u kojem živimo, te u kojem svako misli da preko noći može postati zvijezda, pa i dobar novinar.

"Mislim da u ovom poslu trebaš biti dovoljno strpljiv, znatiželjan i pošten. To te mora zanimati, to trebaš živjeti i ne trebaš misliti da si zvijezda, jer nisi. Treba biti dovoljno prizemljen i svjestan toga da si ti samo jedan običan novinar koji se uvijek nalazi s druge strane ograde, a ne tamo gdje oni hodaju. Ne trebaš dobiti krila zato što si intervjuirao sve te hollywoodske zvijezde", poručuje Ivana.

Dodaje kako zbog dinamike posla kojim se bavi njen privatni život trpi već deset godina.

"Moraš biti spreman na to da si većinu vremena sam u hotelskim sobama i da živiš na taj način. Ali jednom kad se navikneš na to, onda isto tako i ne možeš bez toga", ističe.

Ivana Nanut je zajedno sa kolegicom Svjetlanom Matić postala dnevna urednica In Magazina, što znači da rjeđe putuje. Konkretni planovi za budućnost, kaže, podrazumijevaju više vremena iza kamere, ali ne još uvijek, već kad za to dođe vrijeme.

Žutilo preplavilo novinarstvo

A šta je sa žutim naslovima i fenomenima starleta? Predrasude o novinarima kao lešinarima, smatra ona, tu su jer je žutilo preplavilo novinarstvo, no dodaje kako joj se čini da je žutilo iza nas. Također, poseban fenomen su i regionalne starlete koje osvajaju medijske prostore.

"Ja ne vjerujem u te žute naslove niti ih čitam. Ekipa s kojom radim i ja se trudmo ne baviti se takvim osobama dok nešto konkretno u životu ne naprave. Danas svako može biti zgodan i lijep, ući u reality i postati poznat, ali to je definicija kratke slave. I Paris Hilton je starleta, ali iza nje stoji reality show, stoji bogatstvo, nešto se tu okreće i vrti kao što je i kod Kim Kardashian. Kod nas je to samo izgled i to je to, što je apsolutno pogrešno"; smatra Ivana.

Pored novinarskog posla, Ivana se u slobodno vrijeme, zajedno sa sestrom Jasnom u zadnje dvije godine bavi i DJ-ingom.

"Kad izlazimo, uvijek je tu muzika na koju ne možemo plesati, tako da smo odlučile same puštati muziku u nekim klubovima - to su uglavnom plesni hitovi, remixi, uz pokoje domaće kao što je Dino Dvornik“, pojašnjava.