Sarađivala s Tanovićem
15

Hrvatska glumica Tara Thaller uživa na SFF-u: Rad na seriji "Uspjeh" će mi uvijek ostati u sjećanju

E. Lj.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Dvadesetjednogodišnja Tara Thaller, koja je pažnju javnosti na sebe skrenula ulogom u HBO-ovoj seriji "Uspjeh" koju je režirao Danis Tanović, ovih dana boravi u Sarajevu kao gošća Talent Campusa 25. Sarajevo Film Festivala.

Iako joj je raspored prebukiran trudi se pogledati što više filmova, kaže nam Thaller na početku razgovora i dodaje kako iz Sarajeva uvijek odnese lijepe uspomene.

"Prije pet godina sam bila u Sarajevu kada sam bila dio Juventafesta, sada sam dio Talent Campusa i nadam se da ću se vratiti na festival. Sretna sam što sam dio jubilarnog 25. izdanja Sarajevo Film Festivala, mnogo je ljudi, sve je živo i atmosfera je odlična", rekla je Thaller ne krijući svoje oduševljenje.

Nesvakidašnja priča o uspjehu

Iako je tek napunila 21 godinu ova karizmatična i talentovana Zagrepčanka u svoju biografiju upisala je značajne uloge, a priča o njenom uspjehu i načinu na koji je postala značajan dio hrvatskog glumišta je filmska. Naime, nakon što nije prošla prijemni na Akademiji drmaskih umjetnosti u Zagrebu, Thaller je odlučila zaposliti se u jednom lancu brze hrane. Tri mjeseca poslije dobila je poziv za audiciju serije "Uspjeh" na kojoj se nije pojavila, no kada je stigao drugi poziv odlučila je okušati svoju sreću.

"Kada sam dobila drugi poziv otišla sam na kasting i odmah prošla u treći krug. Tu sam upoznala Danisa Tanovića s kojim mi je bilo prekrasno raditi. On je veliki čovjek i autoritet i jako ga poštujem. Na prvoj audiciji sam osjetila da smo kliknuli, razumjeli smo se i sve vrijeme sam osjećala da imam njegovu podršku. Cijeli projekt mi je stvarao dosta stresa, ali Danis je uradio sve što je u njegovoj moći da mi olakša", rekla je dodajući kako će joj rad na seriji "Uspjeh" zauvijek ostati u sjećanju.

Bilo je izazovno, priča nam, utjeloviti buntovnu tinejdžerku koja se spetlja sa sinom "poznatog poduzetnika" i kriminalca.

"Privatno nisam takva pa je bilo izazovno, no onog trenutka kada sam shvatila da nas iste stvari motivišu i da ne reagujemo svi isto kada nas nešto povrijedi, te različitosti mi je bilo lakše igrati. Nisam se opterećavala činjenicom da igram s renomiranim glumcima i sa oksarovcem i to mi je definitivno pomoglo. Osim toga, svi su bili divni prema meni i mnogo su mi olakšali svojim savjetima", ispričala je.

Uzlazna putanja glumačke karijere Tare Thalle

Njenu nadarenost i glumačko umijeće potvrdile su ponude koje su uslijedile nakon ove mini-serije i uloge koje je prihvatila - od serije "Pogrešan čovjek" Jelene Veljače do filma koji je prošlog mjeseca snimala u New Yorku.

"Upravo sam se vratila iz New Yorka, snimala sam švicarski film na engleskom. Snimanje je prošlo odlično, a s obzirom na to da sam otišla sedam dana prije početka snimanja imala sam vremena i turistički upoznati New Yorku. SUper je bilo, ali ipak mi naše područje više odgovara", bila je iskrena.

Za potrebe snimanja ove serije Thaller je svoju prirodnu smeđu kosu ofarbala u plavo, u jednoj sceni se pojavljuje gola, a otkrila nam je da nikada ne bi pristala uraditi nešto što bi ugrozilo njeno zdravlje.

"Ne bih odbila nijednu ulogu koja je dobro napisana i uklapa se u scenarij. No, nikada ne bih napravila nešto što bi ugrozilo moje zdravlje. Svjesna sam kroz kakve režime prolaze određeni glumci i glumice kada trebaju izgubiti i dobiti po deset ili vipe kilograma. I sama sam bila žrtva standardna koje društvo nameće, borila sams se sa slikom o sebi i znam koliko je to opasno. Ti neki nedostižni standardi koje nameće ova industrija su uvijek postojali, uz svu tehnologiju danas nam je to i bliže, međutim nikada se ne bih nećemu takvom podvrgla", istakla je Thaller.

Pred ovom perspektivnom mladom glumicom čija karijera ide uzlaznom putanjom su novi projekti i obaveze, ali i želja za usavršavanjem zbog čega u narednom periodu planira upisati mjuzikl školi.