Film/TV
0

Hollywoodski aduti za ljeto 2004.

NINA
Brad Pitt u "Troji"
Brad Pitt u "Troji"
Američka filmska industrija radi punom parom da bi na vrijeme, publici gladnoj uzbuđenja, isporučila nove hitove za ljetnu sezonu kada se u prvom redu očekuje dobra zabava.

Kada je u pitanju zabava, holywooski studiji "igraju na sigurno" snimajući nastavke već popularnih filmova i tako nam stižu nove priče o avanturama Harrye Pottera, junaka stripova "Žene mačke", njenog 'kolege' Spidermana,...

Od "Žene mačke" se najviše očekuje jer glavnu ulogu igra Hale Berry, prelijepa tamnoputa zvijezda koja je prije dvije godine pokazala da zna glumiti, što joj je donijelo Oskara.

Ulogu žene mačke kao negativnog lika u ekraniziranim stripovima igrale su Eartha Kitt i Michael Pfeiffer, a Hale Berry je u istoj ulozi pozitivan lik koji se bori protiv makinacija zle bogatašice koju interpretira Sharon Stone.

Producent je za projekt izdvojio 100 miliona dolara što govori kako vjeruje u financijski uspjeh filma koji stiže u kina 30 jula.

Ako nema dobrih scenarija uvijek su tu stari pa će tako ovoga ljeta stići remake "Stepfordskih supruga" Briana Forbesa iz 1975.

Frank Oz je zaslužan da se oko projekta okupila sjajna glumačka ekipa na čelu s oskarovkom Nicole Kidman, Bette Midler, Christopher Walken i Matthew Broderic. Zabavna priča o zamijeni čangrizavih supruga, uvijek nasmijanim robotima, imat će premijeru tokom ljeta.

Za 4. juna zakazana je premijera "Harrya Pottera i zatvorenika Azkabana" u režiji nove meksičke zvijezde Alfonza Cuarona kome nije potrebna nikakva reklama niti najava.

Za zahtjevniju publiku tokom ljeta, koja nije baš brojna, stižu filmovi "Selo" i "Dokaz" za koje je zajedničko to što imaju sjajne režisere i glumce. U "Selu", čija je radnja o natprirodnim pojavama smještena u 19.st., igraju oskarovac Adrien Brody proslavljeni "Pijanista" i Joaquin Phoenix, a režira Knight Shymalan koji je uzburkao javnost filmom "Znaci".

"Dokaz" je snimljen prema drami koja je osvojila Pulitzera u toj kategoriji, a bavi se traumama kćerke koja živi u sjenci mentalno oboljelog genijalnog oca matematičara.

Gwyneth Paltrow je dramu postavila na londonsku scenu a zatim je uvjerila industriju "Miramax" da po njoj snimi film. Kombinacija Paltrow-Anthony Hopkins uz režisera Jhon Medeena ("Zaljubljeni Shakespere") garantira kvalitetno djelo i potencijalnog kandidata za Oskara.

Studio Paramount polaže velike nade u film "Nebeski kapetan i svijet sutrašnjice" jer nudi publici novog Herrya - Nebeskog kapetana, koji se hrabro nosi s robotima koji vladaju svijetom sutrašnjice. Iza ideje i realizacije stoje braća Kerry i Kevin Conran zaljubljenici vrhunske filmske animacije, a glavnog junaka igra neodoljivi Jude Law dok mu je partnerica Gwyneth Paltrow. Film već u junu stiže u američka kina.

Tom Cruise u "Kolateralnoj šteti"
Tom Cruise je pristao odigrati svoj prvi izrazito negativni lik u filmu "Kolateralna šteta" gdje igra plaćenog ubicu a meta je žena koju igra Jade Pinkett Smith. Režiser Michael Mann je uvjeren da je ovo najbolja Cruisova uloga do sada.

Hollywood je uvjeren da će publika kojoj se svidjela Uma Thurman kao agresivna junakinja filma "Kill Bill" Quentina Tarantina pogledati i nastavak koji stiže već krajem proljeća.

Klasično djelo naučne fantastike Isaac Asimov "Ja robot" konačno je doživjelo ekranizaciju a koliko je ona uspješna videt će se već u julu, barem u SAD. Čovjeka, uz to i detektiva, igra Will Smith koji svakako ima dobro filmsko iskustvo sa čudnim protivnicima. Film je progutao više od 100 milijuna dolara ali publika će zauzvrat dobiti neslućene vizualne efekte.

Dva historijska spektakla na tragu "Gladijatora" već sada su osigurala dobru gledanost jer ko bi mogao odoljeti da ne vidi Brada Pita kao Ahila u "Troji" novoj ekranizaciji "Ilijade" i sada, plavokosog, Colina Farrella kao Aleksandra Velikog u istoimenom filmu. Na snimanje "Troje" utrošeno je 150 miliona dolara i pet mjeseci snimanja na lokalitetima od Malte do Meksika.

Angelina Jolie i Colin Farrell u "Aleksandru Velikom"
Oliver Stone je pobijedio Baza Luhrmanna u trci ko će prvi završiti filmski spektakl o Aleksandru Velikom i ove godine ćemo gledati njegovu verziju a vjerovatno slijedeće stiže na red Luhrmannova u kojoj glavni lik igra Leonardo Di Caprio.

Na listi remaka su tri filma koja su i danas mnogima u sjećanju -"Banda s Lavender Hilla", "Mandžurijski kandidat" i " Starsky i Hutch".

Najveće zanimanje vlada za novog "Mandžurijskog kandidata" jer ga režira Jonathan Demme poznat po filmu "Kad jaganjci utihnu" a naslovnu ulogu igra Denzel Washington dok mu je partnerica Meryl Streep.

Neobični detektivski par u "Starsky i Hutch" igraju Ben Stiller i Owen Wilson obećavajući puno smijeha uz puno akcije.

Iza kultnog filma "Banda s Lavender Hilla" u kome je briljirao Alec Guinness ovoga puta stoje braća Joel i Ethan Choen, a Guinnessovu ulogu je preuzeo Tom Hanks. Zaista ekipa snova za neodoljivu priču o gangsterima mekog srca.