{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hollywood u Batmanu vidi finansijski spas

V
17.6.2005. u 14:17
0
0
Hollywood u Batmanu vidi finansijski spas
0
Hollywood u Batmanu vidi finansijski spas
Hollywood se nada da bi Batman mogao spasiti finansijski pad prihoda filmske industrije. Već šesnaest sedmica za redom, prihodi filmova u kinima manji su nego što su bili u isto vrijeme prošle godine, te se holivudski moguli nadaju da će novi Batman koji se počeo danas prikazivati promijeniti taj trend.
Novi "Batman Begins" redatilja i scenarista Christophera Nolana, autora zapaženog "Mementa", pred-nastavak je serije filmova o Batmanu koju je, slažu se kritčari, Joel Schumcher prije devet godina pokvario svojim blijedim "Batmanom i Robinom".

Holivudski moguli se s pravom nadaju finansijskom šumom - novi Batman, realističniji i prizemljeniji od ranijih, dolazi na velike ekrane u trenutku nakon kraja dvije druge velike filmske franšize - "Gospodara prstenova" i "Ratova zvijezda". Uz to, već je naišao na odlične kritike, a izvrsna postava - Christian Bale, Katie Holmes, Liam Neeson, Michael Caine, Morgan Freeman, Rutger Hauer i Gary Oldman - nudi ponešto za svakoga.

S prihodom od ulaznica u američkim kinima ove godine do sada od 3 milijarde i 600 miliona dolara, filmska industrija gleda u 10 posto manji prihod nego prošle godine. Plasman u američkim kinima obično dosta dobro predskazuje i rezultate širom svijeta, kao i kasniju prodaju DVD-a.

Stručnjaci ocjenjuju da pad prihoda u kinima odražava podjednako i bolju dopadljivost prošlogodišnjih filmova u odnosu na ovogodišnje holivudske uratke, kao i sve veću prodaju televizijskih prijemnika visoke rezolucije i druge elektronike koja služi uživanju u filmovima u okružju vlastitog doma. Opremanje kućnih videoteka DVD-ima prošle je godine donijela Hollywoodu lijep prihod – skoro 16 milijardi dolara, u usporedbi s 9 milijardi prethodne godine. No, sada se i taj novitet ustalio, jer se DVD playeri nalaze u 70 posto američkih kućanstava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: