Film/TV
4

Hollywood se priprema za dodjelu Zlatnog globusa, milioni gledatelja pratit će svečanost

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Hollywood se priprema za ovogodišnju dodjelu Zlatnog globusa, jednu od najvećih noći u kalendaru zabave, piše BBC. Milioni televizijskih gledatelja pratit će večeras svečanu dodjelu Zlatnog globusa, nagradu koje pomažu nekim filmovima da se probiju do prestižne filmske nagrade Oscar.

Muzička komedija "La La Land" osvojila je sedam nominacija za nagradu, uključujući i nominaciju za najbolju komediju/muzički film, a slijede "Moonlight“ koji je u kategoriji najbolje filmske drame osvojio šest nominacija i "Manchester By The Sea" pet.

"La La Land" osigurao je nominacije za Emmu Stone i Ryana Goslinga, za najbolje glavne uloge u kategoriji za najbolje ženske i muške glumce u mjuziklu ili komediji, dok je Damien Chazelle osvojio nominacije za najboljeg redatelja i najbolji scenarij.

"Moonlight", priča o sazrijevanju siromašnog crnog dječaka koji se hvata u koštac sa svojom seksualnošću. U kategoriji je s ratnom dramom "Hacksaw Ridge", western-krimićem "Hell or High Water" te filmovima "Lion" i "Manchester by the Sea".

"La La Land" se u svojoj kategoriji takmiči s filmovima "20th Century Women", "Deadpool", "Florence Foster Jenkins" i "Sing Street".

Filmske i televizijske nagrade Zlatni globus, najprestižnije u Sjedinjenim Američkimn Državma nakon Oscara, dodjeljuje Udruženje stranih novinara u Hollywoodu.

Nagrade će se dodijeliti večeras na gala večeri u Los Angelesu, a domaćin svečanosti će biti Jimmy Fallon.