'The Wrestler' naljutio Irance
0

'Hollywood pruža iskrivljenu sliku Irana'

Sarajevo-x.com
Država Iran optužila je Hollywood zbog lošeg prikazivanja iranske kulture i naroda u filmovima kao što je novi film o ostarjelom hrvaču kojeg glumi Mickey Rourke.

Film 'The Wrestler' reditelja Darrena Aronofskyog priča je o ostarjelom hrvaču koji se nakon dugo godina vraća u ring da bi se borio s starim suparnikom Ayatollahom kojeg glumi nekad profesionalni hrvač Ernest 'The Cat' Miller.

U jednoj sceni Ernest maše iranskom zastavom, koju Rourke zatim zgrabi i pocijepa što je naljutilo Irance koji su izjavili da su siti hollywoodskih pretjerivanja o Perziji i Iranu.

Prošle godine, iranska vlada se pobunila protiv filma '300', priče o borbi Grka i Perzijanaca iz koje su Grci izašli kao pobjednici, jer film, kako Iranci navode prikazuje 'Perzijance kao divljake i neljudske spodobe'.

Također, prije nekoliko godina, Iranci su bili nezadovoljni portretiranjem Aleksandra Velikog u filmskog spektaklu Olivera Stonea.

Film 'The Wrestler'osvojio je glavnu nagradu na Filmskom festivalu u Veneciji, a u američka kina stiže početkom slijedeće sedmice.