Gube publiku
0

Hollywood izbacuje seks iz filmova

Klix.ba
Nekada film nije imao nikakvih šansi za uspjeh ukoliko u njemu nije bilo seksa. Danas filmski magnati smatraju da seks prilično odbija publiku, a eksperti kažu da su intimne ljubavne scene nestale iz filmskih scenarija tokom posljednjih 18 mjeseci.

Ovo se ne dešava samo zbog toga što producenti žele izbjeći oznaku "samo za odrasle“, već i što sve više žene biraju koji će film gledati u kinu sa svojim partnerom.

Među najuspješnijim primjerima privlačenja publike seksom je čuvena scena prekriženih nogu Sharon Stone u "Sirovim strastima“ te sve scene u filmu "Devet i po nedjelja“ u kojima se pojavila Kim Basinger. Vincent Bruzzese, predsjednik filmske divizije i kompanije za marketinško istraživanje, navodi kako su producenti izbacili scene seksa iz scenarija.

"Scene seksa su se pisale, bez obzira na tekst, kako bi začinile film. Danas možete samo dobiti oznaku 'samo za odrasle' i izgubiti mlađu publiku. Producenti sada izbacuju takve scene i prije snimanja. Pitaju: 'Je li nam zaista potreban seks? Možemo li umjesto toga prostor ispuniti zasljepljujućim specijalnim efektima te zadržati oznake porodičnog filma“, rekao je Bruzzese za Sunday Times.

Svi ukazuju na to kako su ovogodišnji kandidati za Oscare sadržali dosta nasilja, ali nimalo eksplicitnih scena seksa.

Skoriji filmovi koji su sadržavali scene seksa nisu uspjeli osvojiti publiku. Među njima su se našli "The Sessions“ sa Helen Hunt i "The Paperboy“ sa Nicole Kidman u glavnoj ulozi.

Filmski producenti su očajni u pokušajima da izbjegnu oznaku "samo za odrasle“, budući da mlada publika uglavnom utječe na uspjeh filmova na box officeu. Trend je povezan sa izvještajem studija Warner Bros, koji ukazuje na to da žene iznad 25 godina uglavnom odlučuju koji će film parovi gledati.

Istraživanje pokazuje i kako procenat filmova sa oznakom "samo za odrasle“ rapidno opada. Samo dva filma koja sadrže seks i golotinju uspjeli su prošle godine doći do prvih 10 mjesta na box officeu.

Adrian Lyne, koja je režirala "Devet i po nedjelja“ i "Fatalnu privlačnost“ tvrdi da ova dva filma uopće ne bi uspjela danas. Iz Hollywooda još ukazuju na to kako se ne cijene bespotrebne scene seksa, pogotovo u eri kada je pornografija lako dostupna na internetu.