Film/TV
0

Hollywood 79. dodjelu Oskara očekuje s puno izrazitih favorita

FENA
Nakon višemjesečnih priprema Američka filmska akademija će u nedjelju navečer na trosatnom spektaklu u Kodak Theatre-u u Hollywoodu po 79. put podijeliti svoje godišnje nagrade Oskar, koje ove godine zbog nekoliko izrazitih favorita u glavnim kategorijama prati manja neizvjesnost no obično.

Gotovo sve glavne kategorije imaju svog apsolutnog favorita, osim one najveće, Oscara za najbolji film u cijelosti. Svi kandidati - Babel, Pokojni, Pisma s Iwo Jime, Mala Miss Sunshine i Kraljica - imaju naime podjednako dobre izglede za tog "glavnog" Oskara.

Pokojni, po mnogim je kritičarima jednostavno najbolji film godine po umjetničkim i zanatskim kriterijima, a kako najbolji film obično ide uz najbolju režiju gdje je neupitni favorit Martin Scorsese, to se filmu Pokojni ipak daje najviše izgleda. No isto tako i Babel, koji je do sada osvojio više nagrada, te komedija Mala miss Sunshine i Clint Eastwodova "Pisma s Iwo Jime", ne bi bili nezasluženi ili izneneđujući dobitnici.

U kategoriji najboljeg redatelja su autori četiri od pet kandidata za najbolji film - Martin Scorsese (Pokojni), Alejandro Inarritu (Babel), Clint Eastwod (Pisma..) i Stephen Frears (Kraljica). Umjesto redatelja Male Miss Sunshine tu je Paul Greengrass s filmom "United 93.", pričom o četvrtom zrakoplovu otetom 11. rujna 2001. koji se srušio u Pennsylvaniji.

Martin Scorsese pet puta je nominiran za svoja ranija remek-djela a nikada nije nagrađen i sve govori kako se Akademija sprema vratiti taj dug.

Kada je riječ o Oskaru za najbolju glavnu žensku ulogu, Helen Mirren (Kraljica) toliko je favorizirana da je britanski kladioničar Willlam Hill odlučio više ne primati oklade i isplatiti po 100.000 funti svima koji su se već kladili na nju, kako piše Wall Street Journal. Ostale četiri nominirane glumice su Kate Winslet za Little Children, Maryl Streep za Devil Wears Prada, Judi Dench za Notes on the Scandal i Penelope Cruz za Volver.

Forestu Whitakeru, koji je ovjekovječio lik ugandskog diktatora Idi Amina u The Last King od Scotland, američki mediji daju daleko najviše izgleda za osvajanje Oskara za glavnu mušku ulogu, no u kategoriji je i još jedan velikan kojem je Akademija dužnik - Peter O'Toole za film Venus.

Godine 2002. primio je Oskara za životno djelo, ali to se i onako više tretira kao utješna nagrada. Uz njih su nominirani Leonardo DiCaprio, Will Smith te Ryan Gosling.

Za Oskara za sporednu mušku ulogu najviše se kao favorit spominje komičar Eddie Murphy za Dreamgirls, a za sporednu žensku ulogu u istom filmu Jennifer Hudson, koju je na film lansirao reality show "American Idol".

U kategoriji za najbolji originalni scenarij favorit je Michael Arndt za Mala Miss Sunshine, ali mu je za petama Peter Morgan za Kraljicu i Guillermo Arriaga za Babel.

Kod adaptiranog scenarija Willama Monahana već se naveliko proglašava pobjednikom za Pokojnika, ali tu je i autor neočekivanog hita na američkim kino blagajnama, Sacha Baron Cohen s Boratom. Organizatori dodjele pozvali su ga da se pojavi u Kodak Thetrre-u, ali se svi nadaju da neće morati slušati ekspoze o rektumu kakav je održao na dodjeli Zlatnog globusa, gdje je nagrađen kao najbolji glumac u komediji, piše list USA Today.

Osim po velikom broju izrazitih favorita, ovogodišnji Oskar obilježava i naglašena multikulturalnost - troje afroameričkih glumaca - Forest Whitaker, Eddie Murphy i Jennifer Hudson mogli bi osvojiti nagrade - što se nije dogodilo nikada u povijesti Akademije. Ukupno je nominirao pet crnačkih glumaca, dok su za 16 Oskara nominirani filmovi meksičkih redatelja Alfonsa Cuarona, Guillerma del Toroa i Alejandra Inarritua.

Bivši američki potpredsjednik i gubitnik osporavanih izbora iz 2000. Al Gore mogao bi se ovjenčati Oskarom za svoj ekološki dokumentarac "Neugodna istina" a postoje govorkanja kako bi s govornice na dodjeli nagrade mogao objaviti i svoju predsjedničku kandidaturu za izbore 2008., no to su više želje tradicionalno demokratima naklonjenog hollywoodskog establishmenta, piše američki tisak.

Dodjela Oskara veliki je događaj i za modnu industriju, na kojem sva vodeća kreatorska imena nastoje osvojiti dio crvenog tepiha i medijskog prostora, ali izgleda da se ove godine najbolje se za to pripremio Giorgio Armani koji je usporedo s dodjelom Oskara organizirao promociju svoje nove kolekcije i više drugih popratnih manifestacija u Hollywoodu.

Voditeljica večerašnje dodjele Oskara, koja počinje u 20 sati po istočnoameričkom vremenu (02:00 CET, ponedjeljak), bit će po prvi puta popularna američka komičarka i TV voditeljica Ellen DeGeneres. U zadnjih pet godina, dodjelu Oskara u prosjeku je gledalo oko 40 milijuna TV gledatelja u SAD-u.