Film/TV
0

Holivudski scenaristi od ponedjeljka u štrajku

FENA
Pregovori američkog sindikata scenarista WGA (Writers Guild of America) s predstavnicima udruge producenata AMPTP-a (Alliance of Motion Picture and Television Producers) nisu u četvrtak dali nikakve rezultate i WGA je najavila opći štrajk svih televizijskih i filmskih scenarista u SAD-u.

WGA ima više od 12.000 članova i žila je kucavica filmske i TV industrije. Analitičari pretpostavljaju kako svi veliki studiji imaju u ladicama višak scenarija za serije i filmove koje uvijek mogu koristiti, no TV emisije kakve vode David Letterman, Jay Leno i Jon Stewart snimaju se svakodnevno i snažno se oslanjaju na zafrkanciju s aktualnim zbivanjima.

Posljednji sličan štrajk u Hollywoodu dogodio se 1988., trajao je 22 sedmice i nanio više od pola milijarde dolara izravne štete. Danas bi sličan štrajk mogao odnijeti i više od milijarde.

Predsjednik pregovaračke komisije WGA John Bowman izjavio je kako imaju još 48 sati da postignu dogovor te da je njegova strana spremna na dogovor.

Problem leži u AMPTP koja ne želi scenaristima davati postotak od prodaje DVD-a i internetskog downloada njihovih djela. WGA se bori za veći dio kolača, a studiji se pokušavaju izvući tvrdeći kako je internetska distribucija još uvijek u eksperimentalnoj fazi.

Kako god bilo, ako se tokom vikenda ne dogodi čudo, Hollwood od ponedjeljka više nema nijednog scenariste.