|

Holivudski scenaristi od ponedjeljka u štrajku

Holivudski scenaristi od ponedjeljka u štrajku
0
F
FENA
4.11.2007. u 13:51
0
komentara
0

dijeljenja
Holivudski scenaristi od ponedjeljka u štrajku
Pregovori američkog sindikata scenarista WGA (Writers Guild of America) s predstavnicima udruge producenata AMPTP-a (Alliance of Motion Picture and Television Producers) nisu u četvrtak dali nikakve rezultate i WGA je najavila opći štrajk svih televizijskih i filmskih scenarista u SAD-u.
WGA ima više od 12.000 članova i žila je kucavica filmske i TV industrije. Analitičari pretpostavljaju kako svi veliki studiji imaju u ladicama višak scenarija za serije i filmove koje uvijek mogu koristiti, no TV emisije kakve vode David Letterman, Jay Leno i Jon Stewart snimaju se svakodnevno i snažno se oslanjaju na zafrkanciju s aktualnim zbivanjima.

Posljednji sličan štrajk u Hollywoodu dogodio se 1988., trajao je 22 sedmice i nanio više od pola milijarde dolara izravne štete. Danas bi sličan štrajk mogao odnijeti i više od milijarde.

Predsjednik pregovaračke komisije WGA John Bowman izjavio je kako imaju još 48 sati da postignu dogovor te da je njegova strana spremna na dogovor.

Problem leži u AMPTP koja ne želi scenaristima davati postotak od prodaje DVD-a i internetskog downloada njihovih djela. WGA se bori za veći dio kolača, a studiji se pokušavaju izvući tvrdeći kako je internetska distribucija još uvijek u eksperimentalnoj fazi.

Kako god bilo, ako se tokom vikenda ne dogodi čudo, Hollwood od ponedjeljka više nema nijednog scenariste.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.