Bihać
437

Holivudski glumac Edin Gali svečano otvorio 1. Krajina Film Festival

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
Svečanom ceremonijom u Kulturnom centru, večeras je u Bihaću otvoren 1. Krajina Film Festival.

Ceremoniji su prisustvovale osobe iz javnog, kulturnog, političkog, sportskog života USK i šire, ali i mnogobrojni Krajišnici i njihovi gosti, a Festival je otvorio poznati holivudski glumac Edin Gali, inače Krajišnik porijeklom. Nakon svečanog otvaranja prikazan je film "Naša svakodnevna priča" bh. režiserke Ines Tanović.

Kako su istakli organizatori Haris Samardžić, predsjednik Udruženja filmskih radnika Bosanske krajine i Adnan Bajrić, predsjednik Udruženja građana Bosanske krajine, Krajina Film Festival je, u odnosu na druge, u mnogočemu drugačiji i originalniji, jer predstavlja i okuplja ne samo filmske umjetnike, nego i druge vidove umjetnosti, između ostalih novinare i književnike. Sama ideja nastavka Festivala je odgovor na postojanje samo jednog aktivnog kina na području Unsko-sanskog kantona.

U takmičarskom dijelu Festivala predstavit će se 12 dugometražnih i 16 kratkometražnih filmova iz 24 zemlje svijeta, dok će u revijalnom dijelu posjetioci imati priliku pogledati najbolja ostvarenja iz BiH i regiona. Svaki dan će se održavati nekoliko blokova projekcija, kada će se predstavljati kratki filmovi iz takmičarskog dijela Festivala, dok će se u večernjim terminima održavati dvije projekcije.

Prvi Krajina film festival će sadržavati i edukativne radionice za mlade filmske autore, a uz glavnu nagradu za najbolji film u takmičarskoj selekciji, bit će uručeno 14 pojedinačnih priznanja. Sjedište Festivala bit će u Bihaću, gdje će u Kulturnom centru biti prikazane projekcije svih filmova koji su dio manifestacije, međutim filmovi će, na dan ili dva, "gostovati" i u Cazinu, Sanskom Mostu, Prijedoru-Kozarcu, Jajcu i Banjoj Luci.

U toku Festivala bit će realiziran i Krajina Biznis Forum, kojeg zajednički organiziraju Privredna komora USK, Nacionalni park Una i Razvojna agencija USK.

Organizatori su se zahvalili poznatim umjetnicima i kulturnim radnicima, sportašima, ali i brojnih drugim Bosancima i Hercegovcima, a Krajišnicima nadasve, iz BiH i dijaspore, koji su u proteklom periodu iskazali podršku Festivalu, ujedno radeći na njegovoj afirmaciji i promociji.

Festival će trajati do 30. jula, a posljednji film koji će u Cazinu biti biti prikazan jeste biografski dokumentarac "Sredinom", posvećen bh. kantautoru Dini Merlinu, koji će, simbolično, biti uvertira u spektakularni koncert, kojeg će Dino Merlin samo dan poslije, odnosno 31. jula održati na Starom gradu Ostrošcu u Cazinu, dragulju među srednjovjekovnim utvrdama u Bosni i Hercegovini.