Film/TV
0

Holandski režiser objavio antiislamski film na internetu

Sarajevo-x.com
Holandski političar desnice, Geert Wilders postavio je kontraverzni film koji kritizira islamsku Svetu knjigu, Kur`an, na internetu.

Početna scena prikazuje izdanje Kur`ana, praćeno fotografijama napada 11. septembra 2001. godine na Svjetski trgovački centar.

Petnaestominutni film je postavljen na web stranici LiveLeak.

Ranije najavljeno objavljivanje ovog video uratka izazvalo je burne reakcije u islamskim zemljama. Predstavnici holandske vlade se razilaze u tačkama gledišta sa četrdesetčetvorogodišnjim Wildersom.

Film mosi naziv “Fitna”, što se u Kur`anu prevodi kao sukob, objavljuje BBC.

Holandski TV emiteri su odbili prikazati film lidera desničarske stranke PVV (“Stranka za slobodu”), koji je pod protekcijom policije zbog ranije mu upućenih prijetnji smrću.

Grafički prikazi bombaških napada na London u julu 2005. i na Madrid u martu 2004. godine su također prikazani. Slike žena koje su kamenovane, scene obezglavljivanja, kao i snimci holandskog režisera Theoa van Gogha, koji je ubijen 2004. godine od strane radikalnog islamiste, nalaze se u ovom filmu.

Snimci muslimana demonstranata koji drže transparente “Good bless Hitler” (“Neka Nog blagoslovi Hitlera”) i “Freedom go to hell” (“Slobodo, idi do vraga”) našli su se u ovom filmskom uratku, kao i snimci djevojke sa maramom na glavi koja daje pogrdne komentare o jevrejima.

U filmu se prikazuje grafički prikaz rastućeg broja muslimana u Nizozemskoj i u Evropi.

Rad završava okretanjem stranica Kur`ana praćenog zvucima cijepanja stranica.

Tekst koji se pojavljuje na ekranu glasi: “Zvuk koji čujete je zvuk stranice (otkinute iz) knjige. Ne trebam ja nego muslimani trebaju istrgnuti zlonamjerne riječi iz Kur`ana.”

Film završava riječima: “Zaustavite islamizaciju. Odbranite našu slobodu”.

Prije dvije godine, objavljivanje danskih crteža poslanika Muhammeda izazvalo je proteste muslimana širom svijeta.