Film/TV
0

Hoffman se pridružio listi glumaca koji su umrli tokom snimanja filma

FENA
Philip Seymour Hoffman (Foto: EPA)
Philip Seymour Hoffman (Foto: EPA)
Američki filmski i pozorišni glumac i reditelj Philip Seymour Hoffman koji je u nedjelju pronađen mrtav u svom stanu na Manhattanu zbog predoziranja drogom, pridružio se podužoj listi glumaca koji su umrli u procesu snimanja filma.

Četrdesetšestogodišnji Hoffman u trenutku smrti bio je angažiran na snimanju nastavka "Igara gladi" (Hunger Games: Mockingjay - part 2). Kako piše časopis Variety, snimio je većinu scena te je ostalo sedam dana do kraja snimanja. Produkcijska kuća Lionsgate objavila je da neće odgoditi datum izlaska filma koji je predviđen za 21. novembar.

Paul Walker koji je u novembru prošle godine poginuo u saobraćajnoj nesreći snimio je tek nekoliko scena za sedmi dio kino hita "Brzi i žestoki" (Fast and Furious 7), stoga je produkcijska kuća "Universal" odlučila odgoditi izlazak filma za april 2015., a Walkerov lik u filmu penzionisati, umjesto ubiti.

"Wagons East" posljednji je film omiljenog komičara Johna Candyja koji je umro u martu 1994. od posljedica srčanog udara. Candy je bio poznat po svojoj gojaznosti koja mu je zapravo bila i zaštitni znak. S 43 godine, na lokaciji gdje je snimao svoj posljednji film, u snu je doživio srčani udar. Do kraja snimanja korišten je njegov dvojnik, a film je doživio loše kritike i neuspjeh u kino dvoranama.

Tragična automobilska nesreća okončala je život 24-godišnjeg omiljenog hollywoodskog buntovnika Jamesa Deana 30. septembra 1955. Dean je završio sa snimanjem svih scena na filmu "Div" (Giant), no tvorci filma željeli su izmijeniti jednu scenu u kojoj je Deanov lik pijan i nerazgovjetno izgovara riječi, tj. željeli su da riječi budu razgovjetnije. Deanov dobar prijatelj Nick Adams oponašao je Deanov glas u tim scenama. Dean je bio prvi glumac koji je posthumno nominiran za Oscara za filmove "Div" i "Istočno od raja" (East of Eden).

Inzistiranje na tome da sam izvodi vratolomije na filmu najvjerojatnije je i dovelo "Kralja Hollywooda" Clarka Gablea do pogubnog srčanog udara koji je dobio nakon što je završio sa snimanjem filma Johna Hustona "Neprilagođeni" (The Misfits). Film se snimao na vrelim, pustinjskim lokacijama. Kako je zabilježeno, dan nakon što je snimanje završeno, Gable je rekao Marilyn Monroe: "Čovječe, drago mi je da se snimanje završilo, još malo i dobio bih srčani udar". Sutradan se to stvarno i dogodilo, a legendarni Clark je umro 10 dana kasnije u bolnici, u novembru 1960.

Jedna od najvećih ženskih filmskih zvijezda svih vremena, seks simbol Jean Harlow umrla je u junu 1937. u 26. godini zbog akutne upale bubrega. Film "Saratoga" na kojem ju je zamijenila druga glumica, doživio je veliki uspjeh.

Heath Ledger umro je od predoziranja u januaaru 2008. dok je snimao film "Imaginarij Dr. Parnassusa" (The Imaginarium of Doctor Parnassusa). Kako bi se završilo snimanje filma, angažirani su Johnny Depp, Colin Farrell i Jude Law.

Bruce Lee bio je na vrhuncu slave kad je u julu 1973. umro zbog alergijske reakcije na lijekove protiv bolova tokom snimanja filma "Igra smrti" (Game of Death). Redatelj Robert Clouse na kraju je u filmu koristio dublere te iz kartona izrezan Leejev lik.

Uloga koja je mogla donijeti slavu glumcu Brandonu Leeju, ujedno je ista koja ga je ubila u filmu "Vrana" (The Crow). Umro je u martu 1993. nakon što je slučajno upucan u trbuh na snimanju. Tvorci filma, Leejevo su lice "nadodali" na dublere kako bi što prije završili sa snimanjem filma.

Iako poznata uzrečica kaže "show must go on", iznimka je napravljena u slučaju jedne od najvećih hollywoodskih zvijezda Marilyn Monroe. Umrla je od predoziranja u augustu 1962. prije nego što je snimila dovoljno scena za film "Something's Got to Give", a snimanje filma je nakon toga otkazano.

River Phoenix također je umro od predoziranja, u oktobru 1993., na setu filma "Tamna krv" (Dark Blood). Sa samo 11 dana ostalih do kraja snimanja, film je otpisan i sakriven od očiju javnosti dva desetljeća. Redatelj George Sluizier izvukao je film iz pepela, dovršio ga te je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Holandiji prošle godine.

Oliver Reed umro je nakon srčanog udara u maju 1999., što je bio udarac za film "Gladijator" (Gladiator), no većina scena s njim bila je već snimljena. Film je doživio golemi uspjeh na kino-blagajnama i osvojio pet Oscara, uključujući i onaj za najbolji film.

Na listu glumaca koji su umrli tokom snimanja filma našla se i Natalie Wood koja utopila u novembru 1981. prije nego što je snimljena glavna scena na filmu "Brainstorm." Nakon mnogo dvoumljenja, tvorci filma ipak su ga dovršili sa dublerima.