Film/TV
155

Hoće li građani BiH ostati bez programa Nove TV?

Piše: A. Dž.
Jedna od najpopularniijih televizija u regiji, Nova TV, uputila je jučer službeni dopis na adrese bh. kablovskih operatera i nadležnih regulatornih agencija u BiH u kojem traži da zabrani daljnje reemitiranje programa Nove TV unutar televizijskih programa kablovskih operatera na telekomunikacijskom teritoriju Bosne i Hercegovine kao i teritoriju Republike Hrvatske.

U dopisu se zahtijeva hitna i trenutna obustava reemitiranja programa Nove TV te se navodi da se nanosi velika šteta ovoj medijskoj kući i njenom eventualnom ekskluzivnom partneru za područje BiH.

"Zadnji put vas upozoravamo da će protiv Vas i svih kabelskih operatera na teritoriju BiH, zajedno sa svim vlasnicima licenci, pred nadležnim sudom bit pokrenut postupak radi nadoknade štete", stoji u dopisu Nove TV kojeg u cjelosti možete pročitati ovdje.

Pravni zastupnik Asocijacije kablovskih operatera (AKOP) BiH, Vlado Slišković, u izjavi za Klix.ba je rekao da mu Upravni odbor još uvijek nije uputio dopis Nove TV.

"Zadatak AKOP-a je da štiti interese svojih članica te ćemo im u skladu sa propisima savjetovati kako da postupe", kaže Slišković.

On dodaje da su problematični sadržaji kao što su muzika, serije ili prijenosi sportskih događaja. No, prava na emitiranje takvih sadržaja naši kablovski operateri ostvaruju na drugi način.

"Asocijacija ima ugovor sa AMUS-om na osnovu njega je pokriven sav muzički sadržaj s Nove TV. Također, imamo ugovor s agencijom za zaštitu autorskih prava "Agicoa" u vezi s reemitiranjem kompletnog programskog sadržaja Nove TV", kaže Slišković.

Navodi da je jedino ostao nedefinisan domaći program Nove TV te podsjeća da hrvatska televizija ima jake zemaljske odašiljače i da je njihov teritorijalni prijem slobodan.

"Onog momenta kada stigne zabrana, našim članicama ćemo kazati da postupe u skladu sa zahtjevom", zaključuje Slišković.

Dopis Nove TV u kasnim poslijepodnevnim satima srijede stigao je i na adresu Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), potvrdila nam je glasnogovornica Amela Odobašić.

Ona nam je rekla da će se RAK zvanično oglasiti tek kada njihove službe razmotre pristigli zahtjev.

Kontaktirali smo i Telemach, koji se, također, još uvijek nije spreman očitovati u povodu zahtjeva Nove TV.