"Senke nad Balkanom 2"
62

Hit serija Dragana Bjelogrlića: Ubistva, misterije i detektivi na balkanski način

Piše: Ines Mrenica
Druga sezona najgledanije serije u regionu "Senke nad Balkanom" u produkciji kompanije United Media će se od 8. novembra moći "bingati" na internet platformama EON-a, a na male ekrane stiže 11. novembra.

Serija "Senke nad Balkanom" Dragana Bjelogrlića izazvala je veliko oduševljenje 2017. godine, donijevši dašak nove estetike koja je iskočila iz jeftinih obrazaca "domaće" televizijske produkcije. "Senke" tretiraju tematiku historije Balkana u periodu između dva svjetska rata i donose vrlo zanimljiv uvid u turbulentno razdoblje Kraljevine SHS upakovano u neodoljivu misteriju detektivskog žanra.

Reditelj, scenarista i jedan od glavnih glumaca ovog projekta Dragan Bjelogrlić "Senke nad Balkanom 2" je promovisao na posljednjem Sarajevo Film Festivalu gdje je odnio nagradu publike. Tada je otkrio da nova sezona donosi kompleksnije misterije starog Beograda te smo vidjeli da njegov lik Andrij Tanasijević napušta policiju i radi privatne poslove na ivici zakona. Potraga za serijskim ubicom će njega i Stanka (Andrija Kuzmanović) uvući u političku zavjeru koja će dovesti do ubistva Aleksandra Karađorđevića, a cijelu Evropu nepovratno gurnuti u haos. Jeziva ubistva okidač su za sukob državne elite i lokalnih moćnika, tajnih društava i obavještajnih službi čije će strasti otkriti da niko nema besprijekorno čiste ruke.

Psihološki triler upakovan u kostimirani dekor početka prošlog vijeka neodoljivo podsjeća na najskuplju evropsku seriju "Babylon Berlin" Toma Tykvera, prije svega zbog kostura priče koji je postavljen kao detektivsko razotkrivanje misterije u kojoj su politički moćnici povezani tako da podzemlje direktno utječe na ponašanje elite. Scene dekadentnog noćnog života, mrtvačnice, šume u magli, groblja i podrumi... suprotstavljeni su raskoši dvorova monarhije. "Babylon Berlin" je govorio o razdoblju Weimarske republike i događajima koji su prethodili masovnom ludilu Njemačke koje će nastupiti dolaskom nacista na vlast, dok nas "Senke" vode u isto razdoblje, samo u balkansku kaljužu. Serija Dragana Bjelogrlića je uskovitlala balkanske duhove. Prva sezona nije emitovana u Hrvatskoj jer tamošnje televizije nisu pokazale interes za otkup serije, navodno iz razloga što se u priči pojavljuje lik Ante Pavelića kojeg tumači Bojan Navojec.

Producentska kuća Cobra film osnivača Dragana Bjelogrlića stoji iza sada već legendarnih filmskih hitova koji su osvojili publiku na prostoru bivše Jugoslavije. "Lepa sela lepo gore" i "Rane" svojevremeno su se upisali na vrh liste najgledanijih filmova koji su ostavili trag u popularnoj kulturi i citirali se u svakodnevnom životu. Veliku prekretnicu u televizijskoj produkciji napravili su serijom "Vratiće se rode" o izgubljenoj generaciji beogradskih ulica koje će povezati jedno neočekivano nasljedstvo u selu Baranda. Dragan Bjelogrlić je nedavno izjavio da se selo u njegovoj produkciji često zastupa kao polazište koje puno otkriva o životu i politici u Srbiji. Zanimljivo je da RTS-ovu seriju "Selo gori, a baba se češlja" dugo niko nije mogao skinuti s trona gledanosti.

"Vratiće se rode", Cobra film

Muziku u seriji "Senke nad Balkanom 2" potpisuje slovenski umjetnik Magnifico, a uloge su povjerene regionalnim glumačkim imenima: Marija Bergam, Nenad Jezdić, Goran Bogdan, Jovana Stojiljković, Miloš Samolov, Srđan Žika Todorović, Gordan Kičić, Nikola Đuričko, Nebojša Dugalić, Branimir Brstina, Nataša Ninković, Leona Paraminski, Bogdan Diklić i Vesna Trivalić. Seriju će od 8. novembra svakog ponedjeljka emitovati TV NOVA S.