Blockbuster "Avatar"
0

Hit koji će zauvijek promijeniti svijet filma

Sarajevo-x.com
Sa filmom "Titanic" jednom je uspio pomjeriti granice kinematografije. Ovaj put režiser James Cameron namjerio se da ih uništi novim hitom nazvanim "Avatar".

Iako se ovaj 3D film u kinima neće pojaviti prije decembra, procurio je na internetu njegov 15-minutni isječak i špekulacije da bi zauvijek mogao promijeniti tok kojim ide svjetska kinematografija.

Nakon specijalnih efekata koje je radio za "Titanic" i "Terminator 2", oni će u novom filmu biti podignuti na viši nivo, piše Daily Mail.

Bivši "techno-geek" ovu ideju počeo je razvijati još polovinom devedesetih. Sa budžetom od preko 300 miliona dolara počeo je rekonstrukciju mitske Pandore, planete vanzemaljaca, na kojoj vlada rat između starosjedilaca plave kože i osvajača sa Zemlje.

Razvijajući nove tehnologije Cameron je upotrijebio "virtuelnu kameru" i monitor koji mu je omogućio da se kreće kroz trodimenzionalni teren.

Glumci su glumili na praznom setu, a čitav okolni prostor kompjuterski su kreirale kompanije Weta Digital i Industrial Light And Magic. U filmu, kojeg mnogi nazivaju najskupljim na svijetu, nećemo gledati velike glumačke zvijezde, a i sama radnja i dalje je prekrivena velom tajne, pa ipak ova 3D revolucija ili će oduševiti ili razočarati sve ljubitelje sedme umjetnosti.

Dio trailera za SF film:

Cijeli trailer pogledajte ovdje.