Zac Efron i Vanessa Hudgens
0

"High School Musical 3" na vrhu box officea

Sarajevo-x.com
Novi Disneyjev film "High School Musical 3: Senior Year" ostvario je zaradu od 42 miliona dolara, te tako postigao rekord u prvom vikendu prikazivanja na box officeu za jedan plesni mjuzikl. Najuspješniji prvi vikend prikazivanja prethodno je imao hit mjuzikl "Mamma Mia!" (27,8 miliona dolara).

Nova plesna i muzička avantura našla se na samom vrhu liste najgledanijih filmova u Sjevernoj Americi, dok je drugo mjesto pripalo još jednom nastavku, horor filmu "Saw V" u režiji Davida Hackla, koji je filmskom studiju Lionsgate donio zaradu od 30,5 miliona dolara.

Dvanaest najuspješnijih filmova prošle sedmice na kino blagajnama širom SAD-a i Kanade od prodaje ulaznica ostvarilo je ukupnu zaradu u iznosu od 120,5 miliona dolara, što je 41 posto veća zarada u poređenju s istim vikendom prošle godine, a kada je "Saw IV" debitirao na prvom mjestu (31,8 miliona dolara).

"Bila je to borba dobra i zla na box officeu i obje strane su pobijedile. Takva kombinacija potpuno različitih žanrova namijenjenih potpuno različitijoj publici, pokazala se kao prava dobitna kombinacija", prokomentarisao je za Reuters Paul Dergarabedian, predsjednik agencije "Media By Numbers" koja inače vrši analize brojki na box officeu.

Ljubitelje horora ipak je "savladala" mnogobrojnija mlađa publika i njihovi roditelji koji su prošle sedmice pohrlili u kina kako bi ponovo vidjeli rasplesane i raspjevane Zaca Efrona, Vanessu Hudgens, Ashley Tisdale, Lucasa Grabeela i Corbina Bleua.

"High School Musical 3" također je zaradio i 40 miliona dolara u drugih 19 zemalja u kojima je premijerno prikazan, poput Velike Britanije, Njemačke i Španije.

Film "Saw V" u prvom vikendu prikazivanja ostvario je otprilike istu zaradu kao i posljednja tri filma u ovoj uspješnoj filmskoj franšizi, ali ovo je prvi nastavak koji nije uspio doći na prvo mjesto, otkako je 2004. godine prvi horor film "Saw" debitirao na trećem mjestu.

Prethodni pobjednik sjevernoameričkog box office "Max Payne" ovoga puta završio je na trećem mjestu sa zaradom d 7,6 miliona dolara. Ukupna zarada akcijske avanture studija 20th Century Fox iznosi 29,7 miliona dolara.

Lista najgledanijih filmova sjevernoameričkog box officea izgleda ovako:

  1. "High School Musical 3" (42 miliona dolara)
  2. "Saw V" (30,5 miliona dolara)
  3. "Max Payne" (7,6 miliona dolara)
  1. "Beverly Hills Chihuahua" (6,9 miliona dolara)
  2. "Pride and Glory" (6,3 miliona dolara)
  3. "The Secret Life of Bees" (5,9 miliona dolara)
  4. "W." (5,3 miliona dolara)
  5. "Eagle Eye" (5,1 miliona dolara)
  6. "Body of Lies" (4,1 miliona dolara)
  7. "Quarantine" (2,6 miliona dolara)