Sjevernoamerički box office
0

"Hellboy II:The Golden Army" najgledaniji

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Superjunaci koji se bore s unutrašnjim demonima obično s lakoćom zavladaju kino dvoranama širom svijeta. Ovaj put je superjunak bio demon, a riječ je o filmu "Hellboy II: The Golden Army", koji je sa zaradom od 35,9 miliona dolara debitirao na samom vrhu prošlosedmičnog box officea u SAD-u.

Nastavak filma "Hellboy", filmskog studija Universal, u kojem se Ron Perlman pojavljuje kao crveni đavo koji se bori na strani dobra, titulu nagledanijeg filma je oduzeo naučnofantastičnoj komediji "Hancock". Film u kojem glume Will Smith i Charlize Theron je pao na drugo mjesto sjevernoameričkog box officea, a prošle sedmice je zaradio 33 miliona dolara. Sonyjev najnoviji projekat je tako širom SAD-a ostvario ukupnu zaradu od 165 miliona dolara.

Na trećem mjestu se našla podzemna 3-D avantura New Linea "Journey to the Center of the Earth" sa Brendanom Fraserom u naslovnoj ulozi.

"Hellboy II" je bio rijedak primjer razmjene dva filmska studija. Sony je, naime, 2004. godine lansirao prvi film "Hellboy", ali je realizaciju njegovog nastavka prepustio Universalu.

Originalni film je imao skromnije rezultate na box officeu, te je tokom prvog vikenda prikazivanja od prodaje ulaznica zaradio 23,2 miliona dolara. Ukupna zarada je iznosila jedva 59 miliona dolara, ali mnogo veći uspjeh je postiglo DVD izdanje, što je i uvjerilo čelnike Universala da trebaju snimiti i nastavak.

Lista deset najuspješnijih filmova prošle sedmice izgleda ovako:

  1. "Hellboy II: The Golden Army" (35,9 miliona dolara)
  2. "Hancock" (33 miliona dolara)
  3. "Journey to the Center of the Earth" (20,6 miliona dolara)
  4. "WALL-E" (18,5 miliona dolara)
  5. "Wanted" (11,6 miliona dolara)
  6. "Get Smart" (7,1 miliona dolara)
  7. "Meet Dave" (5,3 miliona dolara)
  8. "Kung Fu Panda" (4,3 miliona dolara)
  9. "Kit Kittredge: An American Girl" (2,5 miliona dolara)
  1. "Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull" (2,3 miliona dolara)