Dodjela Zlatnog globusa
0

Heath Ledger dobio očekivanu nagradu

Sarajevo-x.com
Na sinoćnjoj dodjeli Zlatnog globusa briljirao je film 'Slumdog Millionaire' s čak četiri osvojene nagrade, uključujući one za najbolju dramu i najboljeg reditelja Dannyja Boylea.

Film 'Slumdog Millionaire' sinoć je na svečanoj dodjeli Zlatnog globusa na kalifornijskom Beverly Hillsu osvojio četiri nagrade, za najbolju dramu i režiju, te za najbolji scenarij i filmsku muziku, prenosi Associated Press.

Glumica Kate Winslet kući je odnijela dvije nagrade, za najbolju dramsku glumicu u filmu 'Revolutionary Road' i najbolju sporednu glumicu u filmu 'The Reader'.

Za film 'The Wrestler', Zlatni globus za najboljeg dramskog glumca dobio je Mickey Rourke, te pjevač i autor Bruce Springsteen za najbolju pjesmu u istom filmu.

'Slumdog Millionaire', apsolutni pobjednik ovogodišnje dodjele Zlatnog globusa, film je o dječaku iz Mumbaija koji se iz teškog siromaštva izvuče tako što pobijedi na kvizu 'Ko želi biti milioner?' dok se istovremeno bori da pronađe svoju ljubav iz djetinjstva.

Zlatni globus za najbolju komediju dobio je film reditelja Woodyja Allena, 'Vicky Cristina Barcelona', dok film 'The Curious Case of Benjamin Button' nije osvojio niti jednu od nagrada mada je bio nominiran u pet kategorija.

Kao što je bilo i očekivano, pokojni glumac Heath Ledger osvojio je nagradu za najboljeg sporednog glumca u posljednjem nastavku filma o Batmanu, 'The Dark Knight'.

Preminulom Ledgeru mnogi predviđaju i nominaciju za prestižnog Oscara, a u slučaju da ga pokojni glumac i osvoji biće to drugi put u historiji dodjele nagrada da neki glumac dobije posthumnog Oscara.

Naime, pokojni glumac Peter Finch je za ulogu u filmu 'The Network' dobio Oscara davne 1976. godine.