Film/TV
0

Harry Potter ponovo vlada svijetom

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Novi nastavak hit filma o mladom čarobnjaku "Harry Potter and the Order of the Phoenix" donio je Warner Brosu zaradu od 140 miliona dolara od srijede kada je premijerno prikazan u SAD-u, a u ostalim zemljama svijeta film je do sada zaradio impresivnih 190,3 miliona dolara.

"Transformers", naučnofantastična filmska priča DreamWorks-Paramounta koja je prošlog vikenda dospjela na prvo mjesto američkog box officea, ovog vikenda pala je na drugo mjesto sa zarađenih 36 miliona dolara. Od prvog dana prikazivanja ovaj film je ukupno zaradio 223 miliona dolara.

U petom nastavku popularne filmske franšize, bazirane na knjigama britanske spisateljice J.K. Rowling, mladi čarobnjak Harry Potter vodi tajno društvo učenika koje se priprema za nadolazeći okršaj sa zlim Lordom Voldemortom.

Prethodne četiri filmske avanture Harryja Pottera ostvarile su veliki uspjeh u prvim vikendima prikazivanja, od 88,4 miliona dolara do 102,7 miliona dolara. "Sredina je ljeta, i mi smo odlučili premijeru organizirati sada, jer su djeca širom svijeta na školskom raspustu. Ovo je zasigurno bila prava odluka, s obzirom na prve rezultate", izjavio je Dan Fellman, šef distribucije u Warner Brosu.

"'Order of the Phoenix' je postigao mnogo više u prvih pet dana, nego što su postigla prva tri 'Harry Potter' filma u prvih sedam dana, te se opasno približio iznosu od 146 miliona dolara koliko je zaradio četvrti film 'Harry Potter and the Goblet of Fire' u prvoj sedmici prikazivanja," dodao je Fellman.

Iz Warner Brosa računaju da će Potterovi obožavatelji još više poludjeti kada iduće subote na tržište izađe posljednja knjiga "Harry Potter and the Deathly Hallows".

Lista najgledanijih filmova američkog box officea izgleda ovako:

  1. "Harry Potter and the Order of the Phoenix," 77,4 miliona dolara
  2. "Transformers," 36 miliona dolara
  3. "Ratatouille," 18 miliona dolara
  4. "Live Free or Die Hard," 10,9 miliona dolara
  5. "License to Wed," 7,4 miliona dolara
  6. "1408," 5,01 miliona dolara
  7. "Evan Almighty," 5 miliona dolara
  8. "Knocked Up," 3.7 miliona dolara
  9. "Sicko," 2,65 miliona dolara.
  10. "Ocean's Thirteen,"1,9 miliona dolara