Film/TV
0

"Hannibal Rising" - ne baš tako impresivan horor

Sarajevo-x.com
Peti film o serijskom ubici Lecteru, "Hannibal Rising" pokušava prikazati kako je "čovjek sa brnjicom" uopšte došao u situaciju da postane ono što je jeste - inteligentni ljudožder.

Ideja u suštini nije bila loša - vidjeti kako nevini dječak odrasta u notornog serijskog ubicu koji uživa u ukusu Chianti vina kada za obrok ima porciju ljudskog mesa, piše Hollywood reporter.

Na nesreću, redatelj Peter Webber nije uspio, na osnovu relativno dobre ideje, napraviti dobar film. Film je poprilično haotičan, sa čudnom glumom, lošim dijalozima i predugim trajanjem koje dodatno umanjuje uživanje.

S obzirom da glavna "atrakcija", glumac Anthony Hopkins, ne igra u ovom filmu, evropska produkcija se nada da će prisjećanje na mlade dane Hannibala Lectera, privući publiku u dvorane.

Scenarista Thomas Harris, koji je napisao bestselere "Red Dragon", "The Silence of the Lambs" i "Hannibal", priču je smjestio u Istočnu Evropu krajem II Svjetskog rata, da bi pokazao kako su stvari krenule loše po mladog Lectera.

Pošto su nacisti ubili njegove roditelje i mlađu sestru u nizu veoma nasilnih događaja Hannibal se suočava sa teškim životom u sovjetskom sirotištu, koji je bio smješten u Hannibalovoj velikoj porodičnoj kući.

[SLIKA]6[/SLIKA]Nakon toga priča se ubrzava do trenutka kada je Hannibal već mladić, glumi ga Gaspard Ulliel ("A Very Long Engagement"). Hannibal uspijeva pobjeći u Pariz kod udovice svog ujaka neobične i enigmatične Lady Murasaki, glumi je Gong Li, i upisuje medicinski fakultet. Ubrzo Hannibal shvata da njegove paralizirajuće noćne more neće nestati sve dok ne izvši osvetu nad osobama koje su od njegovog djetinjstva napravili takav pakao.

]Webber je dobio pohvale za svoj debi iz 2003. godine, "Girl With a Pearl Earring", ali koristeći pristup koji je imao u tom filmu, a koji je zadržao i u ovom, nije na pravi način uspio oslikati unutrašnju borbu Hannibala Lectera. Posebno je neuvjerljiv Ulliel, za kojeg će gledaoci teško povjerovati da će izrasti u Anthonyja Hopkinsa.

Prema komentarima kritike, ali i reakciji publike, čini se da će ovaj film postati jedan od glavnih kandidata za "Zlatnu malinu" koja će se dodjelivati 2008. godine.