Kontroverzna serija
19

Haljine i muške prostitutke: Šta je obilježilo život slavnog dizajnera Halstona

Piše: Ines Mrenica
Od Ryana Murphyja stigla je mini serija o slavnom modnom dizajneru Royu Halstonu Frowicku. Prepuna je droge, alkohola i eksplicitnih scena homoseksualnih intimnih odnosa.
"Halston" je na Netflixu osvanuo prije nekoliko dana, pokrenuvši lavinu sjećanja na život i djelo američkog umjetnika, koji je ostavio neizbrisiv trag u svijetu mode. Roy Halston Frowick je imao neobične sklonosti, konzumirajući u neograničenim količinama sve što mu je palo pod ruku, bilo da se radi o cigaretama, kokainu, prijateljstvima ili muškim prostitutkama. Njegov život su obilježili filozofija Studija 54, HIV i destruktivni međuljudski odnosi.

Svoj opsceni način života priskrbio si je zahvaljujući neizmjernom talentu kreatora, koji je u sedamdesetim, kako se to kaže modnim vokabularom, redefinirao američku modnu industriju. Slobodno vrijeme je provodio u traganju za zgodnim Afroamerikancima koji su seksualne usluge pružali za novac, a nekoliko puta je s tim dečkima ostajao u burnim i toksičnim vezama, kao u slučaju muškarca koji je sebi dodijelio umjetničko ime Victor Hugo i koji je Halstona ucjenjivao videokasetama na kojima je zabilježen njihov seksualni odnos.

Genije koji je znao reći ne

Halstonove haljine su ženama dale neku novu slobodu, koja je kulminirala erom razuzdane disko scene. Slavni dizajner se zabavljao poput Freddyja Mercuryja, živio "po svom", iako je bio okružen prijateljima. Liza Minelli i Andy Warhol bili su njegovi saveznici u ruganju svemu što je bilo svakodnevno i dosadno. Zato nije nimalo čudno da se ekscentrični scenarista i producent Ryan Murphy, kojeg se sjećamo po projektima "American Horror Story", "Hollywood" i "Ratched", odlučio pozabaviti putem u propast biznismena, koji je toliko trošio da mu ni osobni računovođa nije mogao pohvatati ekstravagantne troškove.

Roya Frowicka Halstona igra slavni škotski glumac Ewan McGregor, kojem je uloga pripala zbog fizičke sličnosti s ljepuškastim dizajnerom. McGregor je kreirao potpuno drugačiju ulogu u odnosu na sve one u kojima smo ga gledali u njegovoj dugoj karijeri, koja se proteže desetljećima, još od filma "Trainspotting" iz 1996. godine. U ostalim ulogama se pojavljuju Bill Pullman, Krysta Rodrigues, Gian Franco Rodrigues i Rebecca Dayan.

Halstonova formula za uspjeh bili su jednostavni, ali dobro skrojeni modeli ženske odjeće, šiveni u raskošnim materijalima. Uspio je svakoj ženi na ulici dati dozu glamura, ali je modno carstvo na koncu morao prodati kompaniji Norton Simon Inc., jer njome više nije mogao upravljati, prije svega zbog ovisnosti o kokainu, koji je konzumirao doslovno u kilogramima. Netflixova serija gledatelje vodi u destruktivni svijet mode i celebrityja, koji je privlačan čak i onima koje nužno ne zanima blještavi svijet krpica.

Vašar taštine

Iako je masovna publika oduševljena projektom, porodica slavnog dizajnera je izrazila javno negodovanje. Murphy je seriju kreirao na osnovu knjige "Simply Halston" Stevena Gainesa i ona se zaista fokusira na senzacionalističke detalje iz života dizajnera te obiluje scenama razuzdanog gay seksa i orgija na poznatim zabavama Studija 54. Kreator serija Ryan Murphy vjeruje da ideja nekog televizijskog djela do gledatelja najbolje dopire u stanju njegovog blagog šoka i vizuelne fascinacije.

Osim toga, Murphyjeva priča dovodi u pitanje radnu etiku dizajnera i okrivljuje njegovu sklonost porocima za tešku bolest uzrokovanu HIV-om i povlačenje s modne scene. Halston je posljednje dane svog života proveo vozeći se zapadnom obalom Amerike, da bi preminuo 1990. godine u 57. godini. Strelovit uspon u karijeri, ali i pad, nalikovali su na kratkoročno narkomansko iskustvo. Euforija na vrhuncu, blještavi trenuci u zanosu, ali i bolno otrežnjenje koje neminovno dolazi s prestankom djelovanja opojne supstance.

Halstonova najveća mana je bila u njegovom karakteru, koji nije pristajao na kompromise. Nije se htio povinovati zahtjevima masovnog tržišta i komercijalizirati svoj brand, kao što je to mudro radio njegov savremenik Calvin Klein, radeći agresivni marketing i izbacujući kolekcije traperica. Sve savjetnike je odbacivao izričitim negacijama, prezirući sve ono što je ipak donosilo novac. Osim toga, međuljudski odnosi mu nisu išli najbolje, što privatni život može trpjeti, ali poslovni neizbježno vodi u propast.

Crna rolka, zalizana kosa, tamne naočale i cigareta između kažiprsta i srednjeg prsta bili su prepoznatljivi modni izbori Roya Halstona, koji su ga pratili na njegovim putešestvijama. Do 1973. zaradio je 30 miliona dolara prodajući haljine u kojima su se žene osjećale nesputano i u kojima su na trenutak mogle osjetiti kako je imati slobodoumni Halstonov duh.

Serija kroz pet epizoda vodi publiku na putovanje ka odredištu na koje mnogi ljudi nikada ne stignu. To je surovi svijet u kojem se obično pokaže kako je talent poput ljuljačke koja čovjeka odvede visoko u pravcu kreacije, a onda se neminovno vraća u drugu krajnost, ponor destrukcije.