Film/TV
249

Hadžidrakulabeg: Bh. političari se posvađali zbog ćevapa

Klix.ba
Mladi bh. glumci Rijad Gvozden i Nerman Mahmutović snimili su 20-minutni skeč u okviru svog projekta "Hadžidrakulabeg" te su na ironičan i duhovit način prikazali nemogućnost bh. političara da se dogovore u vezi sa bilo čime.

Pitanje nacionalnog jela ovoga puta posvađalo je bh. političare, pa je morao reagovati i visoki predstavnik. On je predložio svoje rješenje, no da li će bh. političari prihvatiti njegov stav, pogledajte u skeču.

Skeč Hadžidrakulabeg inicirao je bh. glumac Nerman Mahmutović.

"Taj projekt je nastao dok sam pecao ribu na jednoj od rijeka u Zavidovićima. Fasciniralo me, a ujedno i zaprepastilo, to što kad-god sam pitao ribare kako žive - dobijao sam identične odgovore, a to je bila šutnja ili su govorili da je sve uredu, a ja sam znao da nije. Najprije zbog toga što su tu i pecaju, a nisu na poslu, između ostalog kao i ja. I svi šutimo i još ne smijemo da pričamo o tome. Tako da je Hadžidrakulabeg metafora za cjelokupnu situaciju koja nas okružuje. Znači, gdje je puno hadžija i begova tu za nas običnu fukaru nema ništa, a ono što imamo ili smo imali to su nam po starom drakulinom sistemu crpljenja i sisanja sve uzeli tako da smo ostali ispijeni bez igdje ičega. Naravno da ovo hadži nema nikakvu vjersku konotaciju i nije mi niti na kraj pameti da vrijeđam naše stare hadžije islamske i pravoslavne vjeroispovijesti, već je ovo upućeno onim samoprozvanim koji su te titule stekli, a svi znamo kako, samo o tome šutimo", rekao je Mahmutović za Klix.ba.

Glumac Rijad Gvozden je istakao da će i u narednim projektima planiraju zadržati formu komedije.