Film/TV
0

H. Ledger posthumno dobija Oscara?

Sarajevo-x.com
Australski glumac Heath Ledger, koji je krajem januara preminuo u svom domu u New Yorku, mogao bi posthumno osvojiti prestižnu filmsku nagradu Oscar, zahvaljujući briljantno odigranoj ulozi u novom filmu o Batmanu "The Dark Knight".

Filmski kritičari su prošlog vikenda imali čast prvi odgledati ljetni blockbuster, te ih je Heath Ledger kao Joker apsolutno oduševio.

Mlada filmska zvijezda (28) se krajem januara slučajno predozirao lijekovima i preminuo, nedugo nakon što je završio sa snimanjem pomenutog filma.

Kako otkriva britanski Telegraph, Ledger bi mogao postati prvi glumac koji je posthumno osvojio Oscara, nakon Petera Fincha, koji je za ulogu u filmu "Network" posthumno dobio jednu od najvažnijih filmskih nagrada na svijetu. Legendarni James Dean je dobio čak dvije nominacije, nakon svoje smrti, za uloge u filmovima "East of Eden" i "Giant", ali ipak nije osvojio nagradu.

Podsjećamo, Heath Ledger je tokom svoje kratke, ali impresivne karijere, već bio nominovan za Oscara, i to 2006. godine za ulogu kauboja homoseksualca u filmu "Brokeback Mountain". Iza sebe je ostavio kćerku Matildu Rose, koju je u oktobru 2005. godine dobio s tadašnjom zaručnicom Michelle Williams.

Film "The Dark Knight" u kojem Christian Bale reprizira ulogu Batmana, svoju svjetsku premijeru će imati 14. jula u New Yorku, uz specijalno odavanje počasti Heathu Ledgeru. U nastavku pogledajte trailer.