"Nanosi bol žrtvama silovanja"
0

Grahovac nije odobrio snimanje Angelininog filma

Sarajevo-x.com
Gavrilo Grahovac (Foto: Sarajevo-x.com)
Gavrilo Grahovac (Foto: Sarajevo-x.com)
Zamjenik premijera Federacije Bosne i Hercegovine i federalni ministar kulture i sporta Gavrilo Grahovac danas je poništio odobrenje za snimanje rediteljskog prvijenca Angeline Jolie u Federaciji BiH.

Grahovac se, na zahtjev Udruženja "Žena - žrtva rata", a u vezi sa snimanjem igranog filma "Untitled Love Story", sastao s predsjednicom i članicama Udruženja Bakirom Hasečić, Zibom Jažić, Razom Omerović, Sanjom Milović i Amrom Mujanović. Sastanku je prisustvovao i predstavnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava prof. dr. Muhamed Šestanović, saopćio je Kabinet federalnog ministra Grahovca.

Predstavnice Udruženja navele su kako je, prema njihovim saznanjima, u filmu "Untitled Love Story" Angeline Jolie riječ o ljubavnoj priči između silovane žene i njenog silovatelja. Kako su i same žrtve masovnog sistemskog silovanja, predstavnice Udruženja ističu da je takva priča za njih nedopustiva. Također, smatraju da bi ženama, žrtvama silovanja, ovakav scenarij nanio dodatnu duševnu bol.

 Predsjednica Udruženja Bakira Hasečić interesirala se da li postoji zakon na nivou Federacije Bosne i Hercegovine na osnovu kojeg bi se moglo zaustaviti snimanje navedenog filma. Ministar Grahovac pojasnio je da, prema važećoj zakonskoj regulativi, Federalno ministarstvo kulture i sporta izdaje odobrenje ukoliko se film snima na području više kantona. Ukoliko se, pak, snima na području jednog od kantona, nadležno je kantonalno ministarstvo.

 Nakon uvida u dokumentaciju koju je dostavilo Udruženje za razvoj filmske nauke "Skaut film" iz Sarajeva, utvrđeno je da je Federalno ministarstvo kulture i sporta izdalo Odobrenje za snimanje filma, koje je potpisala pomoćnica federalnog ministra za kulturno-historijsko naslijeđe i kulturu Angela Petrović, a s kojim ministar Grahovac nije bio upoznat. Kako zahtjev nije u skladu sa Zakonom, nepotpun je i uz njega nije priložen neophodni scenarij, ministar Gavrilo Grahovac je danas donio Rješenje o poništenju tog odobrenja.

 Udruženje za razvoj filmske nauke "Skaut film" iz Sarajeva ima mogućnost da, u skladu sa Zakonom, ponovno dostavi zahtjev sa neophodnom dokumentacijom, saopćeno je iz Kabineta ministra Grahovca.