Film/TV
0

Gradi se mađarski "Hollywood"

NINA
U Mađarskoj će uskoro početi izgradnja filmskog kompleksa, s najvećom dvoranom na svijetu, gdje će se u specijalnom bazenu moći obavljati i podvodna snimanja.

Maketu "mađarskog Hollywooda" su u Budimpešti predstavili investitori i budući vlasnici - američki producent mađarskog porijekla Andrew Wayne i domaći poduzetnik Sandor Demian.

Kompleks nazvan Korda studio, po poznatom reditelju također mađarskog porijekla Sandoru Kordi, bit će izgrađen u selu Etyek, tridesetak kilometara zapadno od Budimpešte, poznatom po grožđu i bijelim vinima.

Projekat će izraditi jedna specijalizirana kompanija iz Los Angelesa i ured čuvenog mađarskog arhitekta Joszefa Finte, koji je najavio da će se zdanja, uključujući i luksuzne stanove i hotel, uklopiti u panonski pejzaž.

Čitava investicija će, u prvoj fazi, stajati oko 150 miliona eura, a suvlasnici vjeruju da će se uloženi novac vratiti za desetak godina.

U središnjem dijelu će biti ogromni studio površine 6.069 metara kvadratnih, koji će biti gotovo dvostruko prostraniji od sada najvećeg - Pinewood studija u Londonu.