Film/TV
0

"Gospodar" odnio 11 Oscara

NINA/Sarajevo-X
Peter Jackson je najbolji reditelj
Peter Jackson je najbolji reditelj
Prestižne nagrade Američke filmske akademije Oscar 76. put dodijeljene su noćas i apsolutni pobjednik sa 11 osvojenih zlatnih kipića je treći nastavak trilogije Petera Jacksona ''Gospodar prstenova: Povratak kralja''.

Naime, ''Gospodar'' je uspio osvojiti onoliko Oscara za koliko je i bio nominiran, jedanaest. Od tolikih Oscara najvažnije je spomenuti da je Peter Jackson dobio Oscara za režiju i da je ''Gospodar prstenova: Povratak kralja'' nagrađen kao najbolji film.

Sofia Coppola
Za najbolji originalni scenarij Oscara je dobila Sofia Coppola za film ''Lost in Translation''.

Što se tiče osvojenih prestižnih nagrada u konkurenciji najboljih glavnih i sporednih glumaca i glumica, mora se priznati da nije bilo iznenađenja, jer su skoro svi do sada i nagrađivani za te iste uloge.

Sean Penn i Charlize Theron osvojili su Oscara za najboljeg glumca i glumicu
Tako je Charlize Theron nakon mnogih nagrada osvojila i Oscara za najbolju žensku ulogu u ''Monsteru'', a ovo je bila njena prva nominacija.

Sean Pean, koji je do sada četiri puta bio nominiran za Oscara i prvi put se ove godine pojavio na ceremoniji dodjele, proglašen je najboljim glumcem za ulogu u filmu Clinta Eastwooda ''Mistična rijeka''.

Tim Robbins i Renee Zellweger su najbolji sporedni glumac i glumica
Njegov kolega Tim Robbins za ulogu u istom filmu odnio je Oscara za najboljeg sporednog glumca, a Renne Zellweger proglašena je najboljom sporednom glumicom za ulogu u filmu ''Cold Mountain''.

Oscara za najbolji dugometražni animirani film, prema svim očekivanjima, dobio je film "Potraga za Nemom", dok je najbolji strani film "Barbarske invazije" (Kanada).

Na našu žalost kratki igrani film Stefana Arsenijeviča "(A) Torzija", koji je bio nominiran za Oscara, a za koji je scenario pisao Abdulah Sidran, nije uspio osvojiti zlatni kipić. Najbolji kratki igrani film po izboru članova akedemije je film Aarona Schneidera "Dva vojnika" (Two Soldiers).