Film/TV
0

"Gospodar i ratnik" od 11. decembra u kinu Apolo

Klix.ba
Filmsku sezonu zima 2003./2004. u sarajevskom kinu Apolo Art Company nastavlja sa jednim od najboljih filmova godine, historijskim avanturističkim spektaklom "Gospodar i ratnik".

Novi rediteljski poduhvat iskusnog australijskog autora Pitera Vira, tvorca kultnih ostvarenja "Svjedok", "Društvo mrtvih pjesnika" i "Truman Show", visokobudžetni je projekat baziran na serijalu knjiga Patrika O'Brajena u avanturama legendarnog britanskog pomorskog kapetana i njegove posade sa početka 19-tog vijeka.

Naslovnu ulogu u filmu kojeg su kritičari širom svijeta već svrstali u uski krug glavnih kandidata za ovogodišnju dodjelu Oskara, nosi Virov zemljak i osvajač Zlatnog kipa za ulogu u još jednom historijskom spektaklu "Gladiator" Rasel Krou, dok se u sporednim ulogama pojavljuju junak "Dogvila" Larsa Von Triera Pol Betani i jedan od junaka "Gospodara prstenova" Bili Bojd.

U filmu "Gospodar i ratnik", Krou igra Sretnog Džeka Obrija, najboljeg pomorskog kapetana britanske mornarice, čiji brod HMS Sunrise iznenada biva napadnut od nadmoćnog neprijatelja. Iako je Sunrise žestoko oštećen, a većina njegove posade povrijeđena, Obri i pored stalnih rasprava sa svojim najboljim prijateljem i brodskim doktorom Stivenom Maturinom i rastrgan između prijateljstva i dužnosti, kreće u veliku potjeru preko dva okeana, na drugi kraj svijeta, kako bi presreo i zarobio svog protivnika. U pitanju je misija koja može odlučiti sudbinu nacije – ili uništiti Sretnog Džeka i njegovu posadu....

"Gospodar i ratnik" će se prikazivati u kinu Apolo od 11. decembra u redovnim terminima od 17:30 i 20:00 sati.