Film/TV
0

Go West: Prvi bh. film o homosexualcima

Klix.ba
Ahmed Imamović, mladi bosanski režiser koji je prošle godine dobio Felixa, nagradu Evropske filmske akademije za najbolji kratki film "10 minuta", je priveo kraju rad na scenariju svog prvog dugometražnog filma.

Kako je nedavno rekao u intervjuu za bh. magazin Dani, radiće se o filmu koji će pratiti život dvojice studenata homoseksualaca različite nacionalnosti koje rat zatiče u Sarajevu. Na scenariju je radio sa također mladim i priznatim dramskim piscom iz Sarajeva Almirom Imširevićem, dok će scenarij biti baziran na knjizi sarajevskog pisca Envera Puške koja nosi naslov Go West. Imamović još ne zna ko će uložiti novac u taj film, ali sasvim je siguran da će producent biti "Digital Power Production" iz Sarajeva. Osim toga, ovaj mladi bh. režiser želi napraviti pravi bosanski film, sa kompletnom bosanskom ekipom, s tim da se još ne zna ko će dobiti glavne uloge.

Imamović se nada da će filmom doprinijeti i da se "svijest ovdašnje javnosti probudi i da pokaže kako su i homoseksualci jedan njen dio, kako su ljudi i kako pate zajedno sa svim ostalim članovima društva". Film će se, kako se planira, snimati u Sarajevu i Amsterdamu.