Film/TV
0

"Go West" dočekan ovacijama u Montrealu

Sarajevo-x.com
Film bosanskohercegovačkog reditelja Ahmeda Imamovića "Go West" je 31. augusta srdačno dočekan na svojoj Svjetskoj premijeri u sklopu Filmskog Festivala u Montrealu.

Film je obilježilo debitantsko pojavljivanje mladog i veoma talentovanog glumca Marija Drmaća, koji je osvojio publiku senzibilnom ulogom Kenan Dizdara, violončeliste koji bježi iz Sarajeva skupa sa svojim partnerom Milanom Rankovićem (kojeg glumi Tarik Filipović) očajnički pokušavajući da pronađu normalan život u Amsterdamu.

Olujno nebo Montreala par sati prije premijernog prikazivanja filma, nije utjecalo na entuzijazam publike, koja je u rekordnom roku napunila kino dvoranu. Za 820 ljudi koji su prisustvovali premijeri Kino Imperijal obezbjedilo je predivnu atmosferu. Drmać I Filipović su se susreli sa mnoštvom gledalaca koji su željeli i satima nakon filma iskazati svoje utiske. Ovakav odziv publike je veoma prijatno iznenađenje.

Festivalski organizatori kažu da su se karte za premijeru filma “Go west” rasprodale u roku od sat vremena od puštanja u prodaju. Samo najatraktivniji filmovi se prikazuju u Kinu Imperijal zbog kapaciteta prostora. To je inače najveće kino na festivalu. Kontraverznost tema je stvorila daleko veće interesovanje za ovu vrstu problematike od samog filma kao takvog, ali publiku je prvenstveno osvojio izražen crni humor i elementi apsurda, karakteristični za filmove balkanskog regiona. Publika je uz pomoć ovog filma otputovala u mračnu stranu života gdje je jedini izlaz naglašen smisao za humor.

Za Samira Smajića, producenta filma, najveća satisfakcija je saznanje da je internacionalna publika vrlo jasno shvatila i prihvatila poruku filma.

Rajko Bogdanović, post-producent, izjavio je da je ovaj događaj veliki uspjeh za film jednako kao i za reditelja Ahmeda Imamovića.