Boravi u Sarajevu
101

Glumica Vanja Nenadić: Naše porijeklo ne smije biti jedino što nas određuje

Piše: E. Lj.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Predstava "Jami distrikt" Kokana Mladenovića, koja dočarava besmisao nacionalnih podjela na prostoru bivše Jugoslavije, sinoć je ponovo gledaoce Kamernog teatra 55 u Sarajevu natjerala na promišljanje. Na scenu ove teatarske kuće prvi put je izašla glumica Vanja Nenadić koja kaže kako joj je uloga u ovoj predstavi najzahtjevnija do sada.

Vanja je već sarađivala s Kokanom Mladenovićem na predstavi "Kad bi Sombor bio Hollywood", a priča nam kako ju je jednog dana samo nazvao i rekao da je od sada dio predstave "Jami distrikt".

"Bit ću slobodna da kažem da je ovo najzahtjevnija uloga do sada. Vjerujem da bi isto bilo i da sam u procesu od samog starta, a pogotovo je zahtjevno u ovom slučaju gdje sam naknadno postala dio predstave. Sama uskakanja, kakva god uloga bila, su obično stresna, a ovo je zaista jedan glumački showreel na daskama i sve tri uloge su vrlo zahtjevne", rekla nam je Vanja koja u predstavi "Jami distrikt" mijenja Jelenu Graovac.

Pozitivne reakcije

Energičan i izuzetno zahtjevan nastup Vanje Nenadić, Isidore Simijonović i Nine Nešković osvojio je publiku i kritiku.

"Za sada su komentari pozitivni i reakcije su odlične. Isidora, Nina i ja se znamo od ranije pa je to svakako bila olakšavajuća okolnost za uskakanje u ovakvu ulogu", rekla je.

Ova Somborčanka u predstavi utjelovljuje Hrvaticu, a kaže nam da joj uloga na hrvatskom jeziku predstavlja dodatni izazov.

Predstava "Jami distrikt" bavi se pitanjima nacije, nacionalizma i (ne)mogućnosti njihovog razdvajanja na ovim prostorima. U formi lažnog dokumentarca bazirana je na izmišljenom i apsurdnom događaju. U selu Jamena na tromeđi Srbije, Hrvatske i BiH naučnici otkrivaju ostatke Jamenka, novog najstarijeg čovjeka, koji bi mogao biti prapredak Srba, Hrvata ili Bošnjaka, čineći ih tako najstarijim narodom na svijetu.

"Teatar je tu da pita, ukaže, podstakne, zadirkuje, edukuje, uzburka i probudi. Rekla bih da je sve to i više nego važno. 'Jami distrikt' se bavi pitanjem nacionalizma i nacije u kontekstu naše vječne teme Srbin, Bosanac, Hrvat, iako je potpuno nebitno o kojoj naciji govorimo jer možemo govoriti i o tromeđi Švicarske, Njemačke i Francuske. Mislim da nikada ne bismo smjeli zanemariti odakle smo, ali to ne smije biti jedino što nas određuje. Bitno je ko sam ja, kako mislim i šta radim jer je to jedino što sam mogla birati", rekla je.

Smatra da granice poput onih u Jameni koje vladajuće elite konstantno stvaraju između naroda ne bi trebale postojati.

"Bez razlike, granice ne trebaju postojati nigdje i ni u jednoj profesiji", rekla je.

O ljubavi prema glumi

Kao dvanaestogodišnjakinja je postala članica dramskog studija u Somboru i zaljubila se u čari pozorišta.

"Poslije Srednje ekonomske škole shvatila sam da je gluma moj jedini put. Teško jeste, ali mislim da se rad, poštenje, ljudskost, vjera i optimizam uvijek isplate. Možda ne odmah, ali na kraju uvijek", rekla je Vanja.

Javnost u regiji najviše je pamti po ulozi u filmu "Biser Bojane", u kojem je stala rame uz rame s Mimom Karadžićem i Andrijom Miloševićem, a s obzirom na to da je pozorišna sezona tek počela ovu mladu, talentovanu glumicu čeka nekoliko projekata.