Perspektivna Zadranka
12

Glumica Tihana Lazović: Imam osjećaj da umjesto naprijed idemo unazad, treba nam revolucija

Piše: E. Lj.
Tihana Lazović (Foto: Žarko Bašić/PIXSELL)
Tihana Lazović (Foto: Žarko Bašić/PIXSELL)
Tihana Lazović jedna je od najboljih hrvatskih glumica mlađe generacije koju je od debitantske uloge u filmu "Šuti" do danas publika upoznala kroz različite uloge kojima je pokazala svoj raskošni glumački talent.

Glumački debi imala je u filmu "Šuti" Lukasa Nole, koji je 2013. godine prikazan na Filmskom festivalu u Puli gdje je osvojila Zlatnu arenu za najbolju debitanticu. Tri godine poslije osvojila je Zlatnu arenu za najbolju glumicu za ulogu u filmu "Zvizdan" Dalibora Matanića, za koju je na Berlinskom filmskom festivalu 2016. godine nagrađena titulom European Shooting Star kao jedna od deset najboljih evropskih mladih glumaca.

Svoj raskošni glumački talent potvrdila je i ulogom u Matanićevoj seriji "Novine", ali i u filmu "Posljednji Srbin u Hrvatskoj" koji se od kraja prošlog mjeseca emituje i u bh. kinima. Riječ je o svojevrsnoj komediji iz budućnosti koja govori o suživotu Hrvata, Srba, Slovenaca, Bosanaca, Albanaca i zombija.

"'Posljednji Srbin u Hrvatskoj' je najzabavniji film koji sam snimila, a samo snimanje pratila je super atmosfera, puna smijeha i zezanja. Ja igram najnegativniji lik svih vremena Slovenku Vesnu, poslovnu ženu koja ima samo jedan cilj i ne preže ni pred čim da ga ostvari", rekla je Tihana.

Trenutno je možemo gledati i u seriji "Uspjeh", prvoj HBO-ovoj seriji na ovim prostorima koju je prema tekstu Marjana Alčevskog režirao naš oskarovac Danis Tanović.

"U 'Uspjehu' sam imala malu ulogu, ali voljela sam biti na tom setu i biti dio tog projekta. Danis je jedan veoma duhovit čovjek i odličan reditelj", rekla je.

Serija "Novine" scenariste Ivice Đikića i reditelja Dalibora Matanića u kojoj je Tihana utjelovila mladu novinarku Tenu emituje se na Netflixu, najpopularnijem streaming servisu na svijetu. Fokus serije je na društveno-političkoj situaciji u Hrvatskoj u vezi s kojom naša sagovnornica nije optimistična.

"Imam osjećaj da umjesto naprijed idemo unazad i to me plaši, kao što me plaše i letargija i pasivnost... Rekla bih da nam treba revolucija", naglasila je.

Imala je sreće, priča nam, da radim s najboljim rediteljima na ovim prostorima.

"Ako je scenarij dobar, reditelj talentiran, ekipa obećavajuća, prihvatam. Nagrade su dobar poticaj, ali u suštini ne znače mnogo. Bitno je raditi i trajati u ovom poslu u kojem danas jesi, sutra nisi", pojasnila je.

Govoreći o svojoj tajni uspjeha Tihana nam je otkrila da projekte bira slušajući onaj osjećaj iznutra, jer je do sada intuicija nije prevarila.

"Nažalost, još uvijek smo mi žene manje plaćene, ima manje ženskih uloga, etiketira nas se na razne načine - debele smo, mršave, mlade, stare, ovakve i onakve, dok muškarce ne etiketiraju na takav način. S druge strane, ja sam sretna jer radim, slobodnjak sam i ne ovisim ni o kome. Nastojim živjeti i raditi iz dana u dan, iz projekta u projekt i davati sve od sebe. Na kraju krajeva gluma koja je divan posao i poziv i dalje je samo posao i trudim se njegovati svoj život van glume", rekla je.

Slobodno vrijeme naša sagovornica voli provoditi na kauču gledajući filmove, čitajući knjige i ispijajući kafu. Osim toga, voli jogu, prijatelje, dobru hranu i dobru muziku za koju zbog brojnih projekata koji se redaju nema mnogo vremena. A tako će, čini se, biti i u narednom periodu, jer je pred njom mnogo novih projekata.