Film/TV
0

Glumci jedne uloge

Sarajevo-x.com
Šta zajedničko imaju Meg Ryan, Hugh Grant, Samuel L. Jackson, Bruce Willis i Will Smith? Površno gledajući, nemaju ništa. Ipak, ponekad se čini da su svi oni zaglavili u jednoj ulozi i nikako da se iščupaju iz nje. Redakcija portala Sarajevo-x.com je tokom jedne od pauza za ručak iskontemplirala listu i dala kratka objašnjenja.

[slika]1[/slika]Kraljica romantične komedije: Meg Ryan

Ko zna da li bi žanr romantične komedije bio tako (uglavnom ženama) dobar, da nije Meg Ryan? Imala je one nekih pokušaja u ozbiljnijim filmovima, ali teško da će se ikada uspjeti odlijepiti od slatke plavušice sa ljubavnim brigama. Možda bi se i mogla maći od komedije, ali romantika joj je u duši. Film "Kad muškarac voli ženu" je najbolji film van komičnog žanra u kojem je Meg Ryan glumila. Bila je to odlična romantična drama.

Najbolji filmovi "Meg Ryan" žanra: You've Got Mail (1998), Addicted to Love (1997), French Kiss (1995), Sleepless in Seattle (1993) i legendarni When Harry Met Sally (1989).

[slika]2[/slika]Nekrunisani kralj romantične komedije: Hugh Grant

Mada nam na pamet ne pada ni jedan muškarac koji bi mogao rame uz rame sa Meg, kada su romantične komedije u pitanju, nismo spremni Hugha krunisati kao kralja i postavit ga pored Meg. Možda zato što ima šarm šašavog Britanca pa mu to nekako ne priliči. Stvar je subjektivne prirode.

Bio kralj ili ne bio, mi se ne možemo sjetiti ni jednog poznatog "muškog" filma ovog glumca. Savršeno mu pristaje imidž zločestog dečka koji je ustvari dobar u duši. Žene vole takve likove, pa vole i njega.

Najbolji filmovi "Hugh Grant" žanra: Bridget Jones's Diary , Love Actually (2003), Two Weeks Notice (2002), About a Boy (2002), Notting Hill (1999), Four Weddings and a Funeral (1994).

[slika]3[/slika]Holivudski "badass motherfu*ker": Samuel L. Jackson

Od kako ga je Pulp Fiction vinuo u visine međunarodne slave, Samuel L. Jackson je (bez obzira da li glumi pozitivca ili negativca) pravi "badass motherfuker". Koristimo engleski vulgarni termin, jer ne postoji bolji način da opišemo njegovu vječnu ulogu. Imao je nekoliko pokušaja da se izvuče iz tog začaranog kruga, poput uloge u filmu "Unbreakable", gdje glumi čovjeka sa "staklenim kostima". Ipak, kada pogledate kraj filma, iako je Bruce Willis stvarno najjači, Samuela s punim pravom možemo nazvati "badass motherfukerom".

Najbolji filmovi "Samuel L. Jackson" žanra: Snakes on a Plane (2006), S.W.A.T. (2003), xXx (2002), Unbreakable (2000), Shaft (2000), Jackie Brown (1997), A Time to Kill (1996), Die Hard: With a Vengeance (1995), Pulp Fiction (1994).

[slika]4[/slika]Čovjek koji je spasio svijet: Bruce Willis

"Zašto Bruce Willis nije glumio u filmu Titanik? Pa zato što bi ih sve spasio." Fol star koliko i spomenuti film, ali postoji s razlogom. Bruce Willis je vječiti heroj. Čak i kada glumi u filmu Šesto čulo, opet je heroj. Čak i kad glumi plaćenog ubicu, svi želimo da pobijedi. Nemojte nas shvatiti pogrešno, volimo Brucea iako podržava američkog predsjednika Georgea W. Busha. Filmovi serijala Umri muški napravili su revoluciju akcionog heroja. Nakon što pregledate filmove Umri muški (pogotovo ovaj posljednji) shvatite kako je i veliki John Rambo (Sly Stalone) mala maca za poručnika Johna McClanea.

Jedini film koji mu ne služi na čast jeste The Jackal u kojem glumi plaćenog ubicu. Treba biti fer pa reći da je Bruce imao i odličnih neherojskih filmova poput: The Story of Us, The Kid, Sin City itd.

Najbolji filmovi "Bruce Willis" žanra: Live Free or Die Hard (2007), Armageddon (1998), The Fifth Element (1997), Die Hard: With a Vengeance (1995), The Last Boy Scout (1991), Die Hard 2 (1990) i Die Hard (1988).

[slika]5[/slika]Crnac kojeg se bijelci ne boje: Will Smith

Za razliku od Samuela L. Jacksona, Will Smith nikada neće postati badass motherfu*ker. Neki će reći da je njegov filmski imidž oblikovala serija Princ sa Bel Aira. Do tada Amerikanci nisu imali priliku gledati obrazovane bogate crnce u visokom društvu koji se ponašaju baš kao bogati razmaženi bijelci. Zato se na Willa Smitha ne može gledati kao na stereotipnog filmskog crnca koji u srcu nosi dio geta i živi po zakonima ulice. Will Smith je dobar momak, policajac ili pilot. Ima šarm i "obojeni" humor. On nikada neće glumiti člana bande, plaćenog ubicu ili tome sličnu ulogu isto kao što Samuel L. Jackson neće glumiti romantičara i sretnog porodičnog čoveka.

Filmovi "Will Smith" žanra: Hitch (2005), I, Robot (2004), Bad Boys II (2003), Men in Black II (2002), Wild Wild West (1999), Enemy of the State (1998), Men in Black (1997), Independence Day (1996) i Bad Boys (1995)./B.L.M.