{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Glumačka legenda Omar Šarif boluje od Alzheimerove bolesti

Klix.ba
25.5.2015. u 16:38
16
15
Glumačka legenda Omar Šarif boluje od Alzheimerove bolesti
16
Glumačka legenda Omar Šarif boluje od Alzheimerove bolesti
Foto: EPA
Životna priča egipatske glumačke legende Omara Šarifa jedna je od najtužnijih u filmskoj historiji. I kao da mu život nije donio dovoljno nedaća, njegov sin Tarek je obznanio da glumac boluje od Alzheimerove bolesti.
Zvijezda kultnih filmova "Lawrence od Arabije" i "Doktor Živago" još uvijek prepoznaje članove porodice, no kada mu obožavatelji prilaze osjeća se zbunjeno i nekih se stvari iz svoje karijere ne može sjetiti, otkrio je njegov sin.

Šarifov život obilježile su afere s brojnim ženama, ovisnost i kocki i izgubljeni milioni, ali i razvod od jedine žene koju je istinski volio.

Rođen je kao Michel Chalhoub 1932. godine u bogatoj porodici Aleksandriji, a najviše utjecaja na odabir glumačke karijere imala je njegova majka Claire, koja je bila poznata kao strastveni kockar.

Njegov otac se protivio tome da mu sin bude glumac, no predomislio se kada je Omar pokušao izvršiti samoubistvo. Glumac je kasnije priznao da se ustvari nije htio ubiti, već samo utjecati na očevu odluku.

Faten i Omar
Faten i Omar


Odabrao je da glumi pod pseudonimom Omar Šarif kako bi oca poštedio sramote. Godine 1954. upoznao je Faten Hamama, najpoznatiju glumicu u Egiptu, i ludo se zaljubio. Kako bi se mogli vjenčati, Omar je prešao na islam.

Zajedno su glumili u desecima filmova, no njihov brak se raspao 1965. godine.

Tokom života su ga povezivali sa brojnim ženama, među kojima su Catherine Deneuve i Barbra Streisand, no on je uvijek govorio da je Faten jedina žena koju je ikada volio.

Jedino do čega mu je bilo istinski stalo bile su njegove uloge i kocka. "Mislim da ne bih mogao živjeti bez špila karata u rukama", rekao je svojevremeno BBC-u.

Nakon što je u jednoj noći izgubio skoro milion dolara, morao je prodati svoju kuću u Parizu.

"Nemam više ništa osim nekoliko komada odjeće, a sve je moglo biti drugačije da sam pronašao pravu ženu", rekao je nakon toga.

Ovisnost i kocki javno je priznao kazavši da je to bilo ludilo jače od njega i da je za sve kriva usamljenost.

Počeo je prihvatati ulogu za ulogom kako bi otplatio dugove. Godine 1999. našao se u središtu skandala kada je italijanska novinarka kazala da je on otac njenog sina koji je rođen 1969. godine. Šarif je to odlučno odbacio kazavši da je njihova afera trajala "nekoliko minuta".

U 2003. godini njegova karijera je nakratko oživjela ulogom u filmu "Monsieur Ibrahim" koja mu je donijela nagradu Cesar, francuskog Oscara.

Od 2102. pao je u melanholiju, puno je spavao i vodio usamljenički život. Spekulacije o demenciji je negirao. No, njegov sin je prije nekoliko dana javno obznanio da legendarni glumac boluje od Alzheimerove bolesti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: