TV Fox
0

Glenn Beck: "Obama je rasista"

Sarajevo-x.com
Američki radio i TV voditelj Glenn Beck optužio je američkog predsjednika Baracka Obamu za rasizam. Ovakvo nešto usudio se izgovoriti u toku gostovanja u emisiji "Fox & Friends" u utorak. Beck smatra da se Obama prikazao kao osoba sa "duboko usađenom mržnjom prema bijelcima ili bijeloj kulturi".

Takva izjava voditelja uslijedila je nakon Obamine reakcije na hapšenje profesora Univerziteta Harvard Henryja Louisa Gatesa, koji je crnac, a uhapsio ga je policajac bijelac, i to zbog nesporazuma.

William Burton, glasnogovornik američkog predsjednika, izjavio je kako Bijela kuća nema komentara na Beckov istup, javlja AP.

U emisiji na televiziji Fox, koju je vodio Brian Kilmeade, istaknuto je da su ipak većina ljudi koji rade za prvog američkog predsjednika afroameričkog porijekla - bijelci.

"Ne kažem ja da on ne voli bijelce", uzvratio je Beck. "Ipak, on ima problem. Vjerujem da je taj momak rasist."

U toku dalje diskusije Beck je upitao da li bi neki drugi predsjednik odmah "skočio na policiju" tražeći njihovu akciju u ovakvom slučaju. Na konferenciji za medije Obama je izjavio da vjeruje kako je policija reagovala glupo, te pozvao Gatesa i policajca Jamesa Crowleya u Bijelu kuću na razgovor.