Program SARTR-a
27

Gledajte na Klix.ba: Počelo emitovanje dokumentarca "Sklonište"

L. K.
Sarajevski ratni teatar (SARTR) večeras u 18 sati počeo je emitovati dokumentarni film "Sklonište". Film je napravljen povodom obilježavanja 25 godina od osnivanja SARTR-a, a premijerno je prikazan u maju 2017. godine.

Dokumentarni film "Sklonište” baziran je na sjećanjima i osjećanjima kreativnog tima i publike koji su učestvovali i gledali premijerno izvođenje predstave "Sklonište” 6. septembra 1992. Predstava "Sklonište”, u režiji Dubravka Bibanovića, prva je predstava tek osnovanog Sarajevskog ratnog teatra, a tokom opsade odigrana je 97 puta.

"Dočekali smo kraj predstave u oduševljenju, bili smo učesnici te predstave. I dugo, dugo je poslije toga trajao aplauz, ušli smo među glumce, pozdravljali se, ljubili, grlili. Bili sretni da okupiranom gradu pokažemo da se možemo boriti sa kulturom i umetnošću i da onaj ko se na to osloni, sigurno pobeđuje", kazao je Jovan Divjak

Režiju i montažu filma potpisuje Emir Kapetanović, kamerman je Almir Đikoli, a za ton je zaslužan Samir Hrković.

U filmu učestvuju: Jovan Divjak, Jasna Diklić, Gradimir Gojer, Alija Aljović, Nešo Kovač, Velid Hodžić, Senad Bašić, Emina Muftić, Miki Trifunov, Irena Mulamuhić i Jusuf Pušina.