Film/TV
0

Glavni nominovani za filmske nagrade po izboru kritike su DiCaprio i … DiCaprio

Sarajevo-x.com
Leonardo DiCaprio će se morati boriti sa Leonardom DiCapriom za nagradu najboljeg glumca, na dodjeli 12-tih filmskih nagrada Critics Choice Awards koja će biti dodijeljena 12. januara.

DiCaprio je dobio nominaciju za ulogu krijumčara u filmu ''Blood Diamond'', te za ulogu policajca u filmu ''The Departed''. Nominacije mu je dodjelila organizacija Broadcast Film Critics Association (BFCA).

Konkurencija DiCapriju su Ryan Gosling za ''Half Nelson'', Peter O'Toole za ''Venus'', Will Smith za ''The Pursuit of Happyness'' i Forest Whitaker za ''The Last King of Scotland''.

BFCA je organizacija koja predstavlja 200 televizijskih, radio i on-line kritičara, što je čini najvećom organizacijom filmskih kritičara u SAD-u i Kanadi. BFCA ima jak utjecaj pa često dobro predvidi nominacije za Oskara.

To je pozitivno za filmove ''Departed'', ''Babel'', ''Little Miss Sunshine'' i ''Dreamgirls'', koji su dobili po sedam nominacija.

DiCapriova dvostruka nominacija je presedan, i prvi je takav slučaj u dosadašnjem historijatu nagrada. Ipak, ova situacija je nemoguća u slučaju Oskara, jer pravila Akademije dozvoljavaju samo da jedan izvođač bude predstavljen jednom izvedbom.

Deset filmova nominovanih u kategoriji za najbolji film su: ''Babel'', ''Diamond'', ''Departed'', "Dreamgirls," "Iwo Jima," "Little Children," "Sunshine," "Notes on a Scandal," "The Queen" i "United 93."

U kategoriji za najboljeg režisera našli su se: Bill Condon za "Dreamgirls," Clint Eastwood za "Letters From Iwo Jima," Stephen Frears za "Queen," Paul Greengrass za "United 93" i Martin Scorsese za "Departed."

Za najboju žensku ulogu takmičit će se: Penelope Cruz za "Volver," Judi Dench za "Scandal," Helen Mirren za "Queen," Meryl Streep za "The Devil Wears Prada" i Kate Winslet za "Little Children."

Nagrade će biti dodijeljene na ceremoniji koja će biti održana u Santa Monici.