{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Glamur i filmski prvaci uljepšali još jedan crveni tepih 24. SFF-a

Klix.ba
15.8.2018. u 22:48
11
49
Glamur i filmski prvaci uljepšali još jedan crveni tepih 24. SFF-a
11
Šeste noći 24. Sarajevo Film Festivala prošetala je ekipa filma "Aga" bugarskog reditelja Milka Lazarova.
Pored njih na crvenom tepihu našla se i ekipa žirija omladinskog programa 24. SFF-a, Šima i Draženka Čuljak, Ermin Bravo, reditelji i rediteljice Takmičarskog programa za kratki film te ekipa filme “Ruben Brandt”.

Nakon toga je u Narodnom pozorištu Sarajevu upriličena regionalna premijera filma "Horizont" koji se u sklopu Takmičarskog programa - igrani film takmiči za nagradu Srce Sarajeva.

Film je sniman u snježnim divljinama sjevera gdje stari bračni par, Nanook i Sedna, sanja o ponovnom ujedinjenju sa svojom kćeri Ágom koja je davno napustila roditeljski dom i tradicionalni način života koji polako izumire. Nanook i Sedna žive u jurti, na snijegom prekrivenim sjevernim poljima, poštujući tradicije svojih predaka. Sami, u divljini, čine se kao dva posljednja stanovnika zemlje. Kada se Sednino zdravlje pogorša, Nanook donosi odluku da ispuni njenu želju i kreće na dugo putovanje kako bi pronašao kćerku Águ.

Reditelj Milka Lazarov rekao je kako je film sniman u krajolicima okovanim ledom u Ruskoj Federaciji u državi Sakha te kako je pronalazak lokacije predstavljao najzahtjevniji dio snimanja filma.

"Kao dijete sanjao sam o sjevernom i snježnom svijetu i to je glavni razlog zašto smo snimali na toj lokaciji, iako je prvobitan plan bio da film snimimo u Bugarskoj", rekao je.

Scenarista Simeon Ventislavov istakao je da je i prije poznavao Lazarova, ali da je ovo prvi projekt koji su radili zajedno. Istakao je da je scenarij mijenjao nekoliko puta, zbog promjene lokacije snimanja filma.

Teatarska glumica Galina Tikhonova, koja glumi kći Agu, pojavljuje se u filmu samo u posljednjoj sceni, iako se njezin lik sve vrijeme "provlači" kroz razgovore drugih likova. Priču je okarakterisala kao vrlo interesantnu, ističući da je mnogo razmišljala o svojoj izvedbi, iako je snimanje njene scene trajalo manje od jednog dana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: