Forbesova lista
51

George Clooney najplaćeniji glumac iako film nije snimio godinu dana

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iako nije snimio filmski hit godinama, u novčaniku Georgea Clooneyja to se ne primjećuje. Zahvaljujući brendu Casamigos tequila, Clooney je zaradio 239 miliona američkih dolara u periodu od 1. juna 2017. do 1. juna 2018. godine.

Clooney je prvi na Forbesovoj listi najplaćenijih glumaca, a prilikom kreiranja liste ubrajaju se i zarade od snimanja filmova i dodatna primanja.

Clooney je osnovao Casmigos 2013. godine u saradnji s poduzetnikom Randeom Gerberom i tajkunom Mikeom Meldmanom. Trio je investirao po 600.000 dolara.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Na drugom mjestu je Dwayne Johnson koji je zaradio 124 miliona dolara. Zahvaljujući velikim filmovima i ogromnom broju pratilaca na društvenim mrežama, Johnson je jedan od sedam najtraženijih glumaca za promociju, zahvaljujući čemu je udvostručio svoju zaradu.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

"Ironman" Robert Downey Jr. je na trećem mjestu liste s 81 milionom dolara. U prošloj godini je zaradio 15 miliona dolara za kratko pojavljivanje u filmu "Spider-Man: Homecoming". Tu sumu zaradio je nekoliko puta zahvaljujući filmu "Avengers: Infinity War".

Na listi se nalazi i Jackie Chan kao najpopularniji kineski glumac, a vratio se i Will Smith koji je zahvaljujući ugovoru s Netflixom zaradio dodatnih 20 miliona dolara.

Forbesova lista najplaćenijih glumaca za 2018. godinu:

George Clooney - 239 miliona dolara Dwayne Johnson - 124 miliona dolara Robert Downey Jr - 81 miliona dolara Chris Hemsworth - 64,5 miliona dolara Jackie Chan -45,5 miliona dolara Will Smith - 42 miliona dolara Akshay Kumar -40,5 miliona dolara

Adam Sandler - 39,5 miliona dolara Salman Khan - 38,5 miliona dolara Chris Evans - 34 miliona dolara